arhivirana novica

Nollywood in film v Afriki: za pluralnost jezikov filma

5. dan Afrike v Ljubljani

V okviru spremljevalnega programa 5. mednarodne konference Dan Afrike bosta v Kinoteki v ponedeljek, 23. maja, in v četrtek, 26. maja, na sporedu malavijski film Lilongwe (Joyce Mhango Chavula, 2015) in nigerijski film Prvi oktober (Kunle Afolayan, Nigerija 2014).

V četrtek bo projekciji uvedlo predavanje dr. Melite Zajc o Nollywoodu z naslovom Nollywood in film v Afriki: za pluralnost jezikov filma.

Video filmska industrija Nigerije se je razvila v času lahko dostopnih tehnologij filmske produkcije, distribucije in predvajanja. Danes je Nollywood po številu filmov, ki jih posnamejo na leto, druga največja filmska industrija na svetu, takoj za Bollywoodom, in pred Hollywoodom. A vsi filmi, ki jih posnamejo na leto, skupaj ne stanejo toliko kot ena sama hollywoodska uspešnica. Nollywood torej temelji na inovativnem poslovnem modelu. Posebne okoliščine produkcije, distribucije in gledalske izkušnje pa je spremljal tudi razvoj posebnega filmskega jezika. O tem jeziku, o prispevku Nollywooda k spoznanju o mnoštvu filmskih jezikov, v senci kanonov globalnega severa, ki svoj jezik filma uveljavlja kot univerzalnega, bo tekla beseda na predavanju Melite Zajc, ki filme, ustvarjalce in občinstvo Nollywooda proučuje na kraju samem.

Melita Zajc je raziskovalka in predavateljica medijev, novinarka, filmska teoretičarka in medkulturna svetovalka. Živi in dela v Ljubljani v Slovenij, v Agrate Conturbia v Italiji, občasno pa tudi v Nigeriji.

5. mednarodno konferenco Dan Afrike, ki bo v Ljubljani potekala 25. in 26. maja, organizira Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij, Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Mednarodnim afriškim forumom.


Program
ponedeljek, 23.5.
19.00
Lilongwe
Joyce Mhango Chavula, Malavi, 2015, digitalni video, 88'
Zgodba o ženski, ki jo preganja preteklost. O tem, kaj hoče ženska, s perspektive ženske režiserke, v filmskem jeziku melodrame, kot se je oblikoval v nigerijski video filmski produkciji.

21.00

Prvi oktober
Kunle Afolayan, Nigerija, 2014, digitalni video, 144'
Hibrid thrillerja in zgodovinske drame, ki iskanje množičnega morilca postavi v kontekst zadnjih dni pred osamosvojitvo Nigerije 1. oktobra 1960, ko se stare napetosti preloma s kolonialno oblastjo prepletajo z novimi napetostmi med politikami, etničnimi skupnostmi in regijami mlade države. Eden najdražjih filmov v zgodovini Nollywooda, začetnik post-Nolywooda.četrtek, 26.5.
16.00

Predavanje dr. Melite Zajc Nollywood in film v Afriki: za pluralnost jezikov filma

18.00
Prvi oktober
Kunle Afolayan, Nigerija, 2014, digitalni video, 144'
Hibrid thrillerja in zgodovinske drame, ki iskanje množičnega morilca postavi v kontekst zadnjih dni pred osamosvojitvo Nigerije 1. oktobra 1960, ko se stare napetosti preloma s kolonialno oblastjo prepletajo z novimi napetostmi med politikami, etničnimi skupnostmi in regijami mlade države. Eden najdražjih filmov v zgodovini Nollywooda, začetnik post-Nolywooda.

21.00
Lilongwe

Joyce Mhango Chavula, Malavi, 2015, digitalni video, 88'
Zgodba o ženski, ki jo preganja preteklost. O tem, kaj hoče ženska, s perspektive ženske režiserke, v filmskem jeziku melodrame, kot se je oblikoval v nigerijski video filmski produkciji.

Vstop na predavanje in vse projekcije je brezplačen.