arhivirana novica

Kino (o)živi, Prebold v Kinoteki

V sredo, 15. junija, ob 18. uri vabimo na odprtje razstave ter na posebno projekcijo in pogovor ob zaključku projekta Kino (o)živi, Prebold. Ob zaključku projekta se po razstavi v Občinski knjižnici Prebold tudi v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki odpira dokumentarna razstava, ki bo predstavila zgodovino in oživljanje omenjenega kina. Razstavo bomo pospremili s posebno projekcijo filma Ninočka (Ninotchka, Ernst Lubitcsch, ZDA, 1939).

Projekciji sledi pogovor, v katerem bosta vodji projekta Kino (o)živi, Prebold Katja Huš in Metka Dariš predstavili ozadje projekta: potek dela, raziskave in najdbe ter ugotovitve o zgodovini kina v Preboldu. Predstavili bosta tudi katalog, ki ga je Kinoteka izdala ob razstavi in je že naprodaj na blagajni Kinoteke.

Kinoteka je leta 2013 začela izvajati projekt Kino na Slovenskem, s katerim kot edini nacionalni filmski muzej evidentiramo in raziskujemo kinematografe na Slovenskem. V okviru projekta smo načrtovali tudi začasno oživitev ene od opuščenih kinodvoran. Preteklo zimo smo v sodelovanju z občino Prebold in KUD SvobodaPrebold v prostorih nekdanjega preboldskega kina tako ponovno zavrteli filmske kolute.