arhivirana novica

Letni kino na Muzejski ploščadi

Slovenska kinoteka 20. obletnico praznuje tudi v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a, Ljubljana): pod avgustovsko zvezdno nebo bomo postavili 35-milimetrsko filmsko projekcijo in gledalcem zavrteli štiri filmske bisere iz kinotečnega arhiva. Pomembni filmi iz filmske zgodovine bodo predstavili redne kinotečne rubrike, ki poleg raznolikih retrospektiv in posebnih dogodkov polnijo kinotečni spored.

V Letnem kinu Slovenske kinoteke se nam bo v avgustu pridružila tudi Poletna Animateka, ki bo ob poletnih vikendih sicer s projekcijami in delavnicami naselila marsikateri ljubljanski trg, ulico in park.

Konec avgusta pa bomo v dvorani Silvana Furlana in v Letnem kinu Slovenske kinoteke spet gostili FeKK – Festival kratkega filma, kjer bodo na ogled raznoliki, aktualni in pronicljivi kratki filmi domačih in tujih avtorjev.

Vstop na vse projekcije Letnega kina Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi je prost!


Spored:

torek, 16.8. ob 21.00

Kinoteka 20!: Kino-integral + Klasiki

Blow-up
Siegfried A. Fruhauf, Avstrija, 2000, 35mm, 1.37, čb, 2', bd
»V zgolj nekaj letih je Siegfried A. Fruhauf kot tornado zablestel na prizorišču sodobnega avstrijskega filma. Fruhauf ni zgolj štafetnik plodne tradicije gornjeavstrijskih avantgardnih filmarjev, marveč mu je uspelo iznajti samosvoj pristop k »strukturalnemu« filmu, ki vedno znova preseneča.« Peter Tscherkassky

Do zadnjega diha (À bout de souffle)
Jean-Luc Godard, Francija, 1960, 35mm, 1.37, čb, 90', sp
Michel (Jean-Paul Belmondo) ukrade avto, ubije policista in potem po Parizu lovi svoje dolžnike. Vmes se skriva pri Patricii (Jean Seberg), ameriški študentki v Parizu, ki leta za slavnimi ljudmi in novinarsko kariero. Ljubita se, ampak vse naokoli se začenjajo šestdeseta, preveč divja za prave ljubezni, ki si vzamejo čas. Treba je naprej, do zadnjega diha. Manifest francoskega novega vala.

sreda, 17.8. ob 21.00

Kinoteka 20!: Kultivator

Mesto teme (Dark City)
Alex Proyas, Avstralija/ZDA, 1998, 35mm, 2.35, 100', sp
Leto pred Matrico (1999) je bilo Mesto teme: distopična vizija urbanega zapora, v katerem uspavane meščane ženejo tuji spomini in tuje zavesti, vse skupaj pa nadzoruje skrivnostna klika zunajzemeljskih stricev iz ozadja. Kultna znanstvenofantastična alegorija je vešče zapakirana v formo filma noir in velja za enega poslednjih filmov, kjer so pri scenografskem kreiranju umetnih svetov uporabljali še »realne« kulise in modele, ne pa računalniške grafike.
S projekcijo se pridružujemo razstavi Nizkoproračunske utopije, ki je do 11. septembra na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM).

četrtek, 18.8. ob 21.00

Kinoteka 20!: Animateka

Heavy Metal
Gerald Potterton, Kanada, 1981, 35mm, 1.85, barvni, 90', sp
Naslov animiranega celovečerca se nanaša istoimensko kultno stripovsko revijo, ki je nastala leta 1977 kot ameriški odgovor na francosko znanstveno fantastično stripovsko revijo Métal Hurlant. Omnibus vizionarskih zgodb, navdahnjenih z ustvarjanjem stripovskih mojstrov tistega časa, kot so Richard Corben, Juan Gimenez, Angus McKie, Howard Chaykin. Kultno, ročno izrisano animacijo je ustvarjalo več kot tisoč avtorjev in tehnikov s sedemnajstih koncev sveta.

petek, 19.8. ob 21.00

Poletna Animateka

Animateka po Animateki (14+)
različni avtorji, DCP, 71’, sp
Program Animateka po Animateki že deveto leto prinaša nabor najboljših animiranih filmov z zadnje edicije festivala Animateka. Ogledali si boste lahko sedem kratkih animacij, ki so navdušile žirante, občinstvo in člane festivalske ekipe. Dela predstavljajo različne poglede na življenje, razkrivajo raznolikost tehnik animiranja in odpirajo vprašanja o svetu okoli nas.

sobota, 20.8. ob 21.00

Poletna Animateka

Fantomski deček (Fantom Boy) (7+)
Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Belgija, Francija, 2015, DCP, 84’, sp
Leo živi v New Yorku in je hudo bolan. Ko odide v bolnišnico, ugotovi, da lahko s pomočjo volje zapusti telo in leti naokoli, kot nekakšen fantom. S policijskim načelnikom Alexom morata New York rešiti pred skrivnostnim gangsterjem, možem spako.

22. avgust – 27. avgust

2. FeKK – Festival kratkega filma v Ljubljani

2. FeKK (Slovenska kinoteka, Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi):

FeKK SLO
FeKK YU
Retrospektiva: Yuri Ancarani
Instant kult: Chema Garcia Ibarra
FeKKstival: Beneški filmski festival
Short matters: Evropska filmska nagrada
FeKKus: Youtube #venija
Fekk OFF: Luksuz produkcija
Kratka scena: scenaristična delavnica

Podroben seznam bomo 10. avgusta objavili na spletnih straneh: www.kinoteka.si, www.kraken.si