arhivirana novica

Kinoteka 20!: Rešitev v zadnjem trenutku

V sodelovanju s Kinodvorom bomo v četrtek, 25. avgusta ob 21. uri, na Kongresni trg pripeljali redko videno klasiko iz zlate dobe nemih komedij. Rešitev v zadnjem trenutku (Safety Last!, Fred Newmeyer & Sam Taylor, 1923) je film, ki ga preprosto morate videti na velikem platnu in v dobri družbi. Projekcijo bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand, eden vodilnih svetovnih spremljevalcev nemih filmov.

»Čudovito je opazovati, kako te komedije še vedno izvabijo smeh pri gledalcih vseh starosti in na vseh koncih sveta. Smeh je univerzalen jezik. Ljudi poveže v skupnost ne glede na to, kako različni so. To je najslajši zvok na vsem širnem svetu.« Harold Lloyd

Harold Lloyd v filmu Rešitev v zadnjem trenutku igra naivneža iz malega mesta, ki skuša uspeti v velikem, da bi se lahko poročil s svojo izbranko (igralčeva soproga Mildred Davis) in paru zagotovil varno prihodnost. Čeprav si najde le pritlehno službo prodajalca, piše dekletu o svojem velikem uspehu. A ko dekle prihiti za svojim izbrancem, je dečko razkrinkan. Zdaj mora tvegati vse, da bi v trgovino privabil največ kupcev in odnesel nagrado.

Brezčasna klasika iz zlate dobe nemih filmskih komedij, ki je izstrelila med zvezde nepozabnega Harolda Lloyda, se ponaša z enim najbolj ikoničnih filmskih prizorov vseh časov, v katerem »tretji genij« nemega filma na vrtoglavem vrhu nebotičnika binglja z urinega kazalca.

Projekcija filma Rešitev v zadnjem trenutku je del programa Letnega kina na Kongresnem trgu, s katerim Ljubljana vsako leto svoje prebivalce in obiskovalce obdari z brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti. Brezplačne filmske predstave so posvečene pomembnim obletnicam in dogodkom v mestu in filmu.

Letni kino na Kongresnem trgu bo v letos odprla slavnostna premiera restavriranega in digitaliziranega filma Franceta Štiglica Dolina miru pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in 60-letnici filma, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. S filmom Čudoviti lisjak (Fantastic Mr. Fox) pa se po filmsko poklanjamo stoletnici rojstva znamenitega pisatelja Roalda Dahla.

25. avgust ob 21:00 

Letni kino na Kongresnem trgu

Rešitev v zadnjem trenutku (Safety Last!, ZDA, 1923, DCP, čb, 1:1.37, 73 minut) 

Ogled filmov na Kongresnem trgu je brezplačen.