arhivirana novica

Kinoteka in 19. FSF

Kinoteka 20! na 19. FSF: Ita Rina in Na domačem vrtu

V okviru Festivala slovenskega filma se bosta odvili tudi dve projekciji, posvečeni 20. obletnici ustanovitve Slovenske kinoteke, in sicer dokumentarec Marte Frelih Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood, ter Kino koncert Bratka Bibiča Na domačem vrtu III.
Dokumentarni film Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood, pri katerem je Kinoteka sodelovala tudi kot koproducent, govori o prvi slovenski igralki, ki je zaslovela po vsem svetu. Italina Lida »Ida« Kravanja, rojena leta 1907, znana kot Ita Rina, je s svojo vlogo v filmu Erotikon (1929) režiserja Gustava Machatyja postala slavna v Evropi in še posebej v Franciji. Na vrhuncu svoje slave se je poročila in zavrnila povabilo v Hollywood. Zatem se je pojavila v nekaj nemško-jugoslovanskih koprodukcijah, vendar pa je njena slava počasi zbledela.

Tretji del trilogije Na domačem vrtu je bil v integralni 50-minutni različici javno predvajan na premierni projekciji jeseni leta 2005. Z letošnjo reaktualizacijo ob 20. obletnici ustanovitve Slovenske kinoteke stopa vokalist in harmonikar Bibič korak naprej: skupaj s harfistom in skladateljem Eduardom Raonom ter tolkalcem in improvizatorjem Vidom Drašlerjem bodo nastopili v interakciji z izvirnim soundtrackom.


Razstava Dušan Milavec – scenograf

Kinoteka letos skupaj s festivalom in Združenjem S.K.O.M pripravlja pregledno razstavo življenja in ustvarjanja letošnjega badjurovega nagrajenca, scenografa Dušana Milavca.

Omenjena razstava ne želi samo zaobjeti celotnega opusa velikega filmskega ustvarjalca, scenografa Dušana Milavca. Poskuša nam ga predstaviti tudi kot izjemnega mentorja, sodelavca in prijatelja, ki zna s svojo upornostjo, vztrajnostjo, toplino, nepredvidljivostjo in tudi kančkom kreativne navihanosti pobožati vsako filmsko delo in nam zato predstavlja vedno neprecenljiv navdih - tako kot tudi njegove scenografije, ki so nepredvidljive, žive, ki so življenje samo.

Otvoritev razstave bo 13. septembra 2016 ob 19. uri, v Beli dvorani Avditorija Portorož, na ogled pa bo do konca festivala.


Projekcija zmagovalnih filmov 19. FSF

Zmagovalni filmi letošnje festivalske edicije bodo v sredo, 21. septembra, na ogled tudi v naši dvorani na Miklošičevi ulici.


Program

Novinarska konferenca
Torek, 6. september ob 11. uri, dvorana Slovenske kinoteke

Ita Rina – Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood
Petek, 16. september ob 22.30. uri, glavna dvorana Avditorija Portorož

Kino koncert Na domačem vrtu III
Petek, 16. september ob 24.00. uri, glavna dvorana Avditorija Portorož

Razstava Dušan Milavec – scenograf
13. – 18. september, Bela dvorana Avditorija Portorož

Projekcija zmagovalnih filmov 19. FSF
Sreda, 21. sepember ob 19. in 21. uri, Dovaran Slovenske kinoteke