arhivirana novica

Projekcija ob pregledni razstavi Karla Zelenka v MGLC

V ponedeljek, 12. septembra, ob 21.15 uri se bo v kinotečni dvorani zgodila brezplačna spremljevalna projekcija pregledne razstave Karla Zelenka Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj v MGLC - Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

Več o razstavi si lahko preberete na spletni strani MGLC: Pregledna razstava Karla Zelenka
Na ogled bo film
Umberto D.
Vittorio De Sica, Italija, 1952, 35mm, 1.37, čb, 89', svp
Umberto D. je upokojen državni uslužbenec, ki s skromno pokojnino sam životari v majhni sobi v Rimu, njegov edini prijatelj pa je majhen pes. Življenje mu greni tiranska najemodajalka, ki od njega zahteva vedno več denarja, tako da ubogemu Umbertu grozi, da se bo znašel na cesti. Vsi njegovi poskusi navezave stikov s človeškimi bitji propadejo in brezupna situacija Umberta napelje na misel, da je edina rešitev samomor. Eden vrhuncev italijanskega neorealizma; nežen, počasen in natančen portret nekega žalostnega vsakdana.
»Dokler nisem videl filma Umberto D., sem bil prepričan, da so Tatovi koles največji domet neorealizma, še posebej kar zadeva koncepcijo same zgodbe. Brez oklevanja izjavljam, da je film redkokdaj odšel tako daleč v razumevanju, kaj pomeni biti človek. In prav tako, kaj pomeni biti pes.« André Bazin
V sodelovanju z MGLC.

Brezplačne vstopnice.