arhivirana novica

Kino Ekran: Orlando

Sprehod skozi tristo let življenja Velike Britanije in androgenega Orlanda (Tilda Swinton), ki ne živi v času, temveč samo v prostoru; torej ne spreminja starosti, ampak svoja poslanstva, prepričanja in seveda spol. Po romanu Virginie Woolf zasnovana angelska odisejada vsestranske umetnice Sally Potter. Nagrada za najboljši mladi evropski film leta 1993.

"Orlando je (pravzaprav v obeh različicah, filmski in književni) v tem, s čimer se ukvarja, feminističen tekst, v svoji praksi pa je hkrati postmodernistično delo, in morda bi lahko trdili celo, da je ravno postmoderen značaj pripovedi o Orlandu tisto, kar omogoča, da zgodovinsko pripoved pove še enkrat – a skozi prizmo spola. Morda je še pomembnejše, da pri tem ne poskuša podati nekakšne »ženske«, temveč predvsem »kontra-« različico zgodovinske pripovedi – v skladu s postmoderno feministično politiko, ki jo prej kot enotnost na podlagi identitete zanima zavezništvo." - Tina Poglajen

Novo kinotečno rubriko Kino Ekran, ki nastaja v sodelovanju revije Ekran in Slovenske kinoteke, smo uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila zgolj pisanje, ampak tudi živa filmska misel. Misel pa je najbolj živa takrat, ko stopi v dialog. V dialog z bralci, gledalci, s filmom in s kinom.

V peti izvedbi Kina Ekran, ki bo na sporedu v četrtek, 22. septembra bomo izid nove številke Ekrana, v kateri med drugim najdete tudi obsežen tematski sklop Feminizem v kinu, pospremili z ogledom filma Orlando (Sally Potter, VB/Rusija/Francija/Italija/Nizozemska, 1992)

O filmu se bosta po projekciji pogovarjali Ekranovi sodelavki Tina Poglajen in Jasmina Šepetavc.

 

Vstop na projekcijo in predavanje je prost za vse naročnike revije Ekran. Brezplačne vstopnice naročniki na svoje ime prevzamejo na blagajni Kinoteke.