arhivirana novica

Sobotne kinotečne matineje v znamenju Miyazakija

Hayao Miyazaki je eden najpomembnejših ustvarjalcev animeja – japonske različice animiranega filma – za otroke in odrasle. V svojih delih razgrinja posebnosti japonske kulture, poudarja humanizem in je goreč zagovornik okoljevarstva.

Ob izbranih jesensko-zimskih sobotah bodo na ogled nekatera njegova najveličastnejša dela; med ta v prvi vrsti sodijo Princesa Mononoke (Mononoke-hime, 1997), Čudežno potovanje (Sen to Chihiro no kamikakushi, 2001) in Čarovnik Howl in gibljivi grad (Hauru no ugoku shiro, 2004).


Na animeje sta močno vplivala še danes priljubljeno japonsko tradicionalno lutkovno gledališče bunraku in gledališče senc. Prve japonske animacije so nastale na začetku dvajsetega stoletja. S pojmom animeji pa označujemo japonske animirane filme, ki so se pod okriljem prvega japonskega studia za animacijo Toei Animation začeli razvijati v šestdesetih letih kot televizijske inačice japonskih manga stripov in so ustvarili samosvoj (japonski) animirani slog. Ta se je vse bolj oddaljeval od zahodnjaških modelov, po katerih se je sprva zgledoval in od katerih si je izposodil posamezne tehnike animiranega filma.

Maja Krajnc

PROGRAM:
Princesa Mononoke, 05.11. ob 17:00
Čudežno potovanje, 17.12. ob 17:00
Čarovnik Howl in gibljivi grad bo na sporedu v januarju, datum sporočimo naknadno