arhivirana novica

Spominska projekcija: Marika Milkovič (Maria Millas)

Nekaj spominov na Mariko Milkovič (Maček) Bilanović, Mario Millas

9. 2. 1945 – 13. 8. 2016

Mariko sem spoznal leta 1959, ko smo v Domu Ivana Cankarja (DIC) v Ljubljani ustanovili Filmski krožek pod vodstvom takratne vzgojiteljice Mirjane Borčič. Marika Maček je bila učenka Srednje sanitarne šole in gojenka Doma Anice Černejeve. Bila je med najbolj dejavnimi članicami krožka. Začela je pisati filmske kritike in literarne sestavke ter pesmi, ki jih je sama recitirala na različnih domskih prireditvah. Z Mariko in Janom Milkovičem, sošolcem na Srednji šoli za oblikovanje, smo postali dobri prijatelji. Vse smo izvajali v troje in pomagali Mirjani Borčič pri filmski vzgoji (iz DIC-a je odšla na Prosvetni servis, kjer smo pakirali in razpošiljali Ekran, potem v Pionirski dom, kjer smo opazovali in zapisovali odzive mladostnikov na predvajani film). Prirejali smo filmske predstave v DIC-u in vodili vso kulturno dejavnost.
Skupaj smo leta 1962 posneli tudi prvi film Umrl je zid, dokumentarno-igrano delo o rušenju zidu med obema dijaškima domovoma (film je izgubljen). Po enem letu smo se vpisali na študij, midva z Janom na Pedagoško akademijo, Marika pa nekaj let kasneje na Akademijo za gledališče, radio film in televizijo. Diplomirala je leta 1973, že nekaj let pred tem pa je začela delati kot pomočnica režiserja Matjaža Klopčiča pri filmih Sedmina (1969) in Strah (1974). Za Viba film je posnela tri kratke filme: leta 1976 dokumentarno Etudo, leta 1977 igrano Pismo in leta 1978 dokumentarno-etnografski film Zadnje lastovke. Leta 1998 je kot Maria Millas za Dramo SNG Maribor režirala gledališko predstavo Giordano Bruno po tekstu Vilija Ravnjaka, ki je v medijih doživela dober sprejem. Pripravljala je tudi radijske scenarije in režije.

Marika Milkovič je bila prva filmska režiserka, ki je diplomirala na AGRFT.

Koni Stenbacher

Program

MajaVladimir Skrbinšek, Starinar, EtudaZadnje lastovke, 24.11. ob 17:30 

Spominsko projekcijo smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

Vstop prost.

*Fotografija: Zadnje lastovke, vir: Slovenski filmski arhiv