arhivirana novica

Festival LGBT filma: Krila

Krila (Vingarne, 1916), so bila štiriintrideseti film režiserja Mauritza Stillerja v štirih letih. Po končanem snemanju poleti istega leta je Stiller opustil filmsko ustvarjanje ter šel za gledališkega režiserja v Göteborg, šele leto kasneje pa se je vrnil v Stockholm in studio AB Svenska Biografteatern. Film je posnet po romanu Mikaël danskega avtorja Hermana Banga o umetniku in njegovem mladem varovancu; to je bil tudi vir za adaptacijo, ki jo je Carl Th. Dreyer posnel za UFA leta 1924.

V Stillerjevi verziji je starajoči se umetnik kipar, ki se na začetku filma loti ustvarjanja dela z naslovom Krila za kar ga navdihne mit o Ikaru.


Slavni švedski kipar Carl Milles je leta 1908 ustvaril vrsto kipov, poimenovanih 'Vingarne' (v filmu je prikazano Millesovo delo), vendar je igralec Egil Eide bolj podoben starajočemu se Strindbergu. Film se razvije v nesimetričen ljubezenski trikotnik, v katerem stari mojster v naraščajočem obupu spremlja, kako se mladi model/slikar, ki ga igra Lars Hanson, zaljubi v Lili Bech v vlogi grofice. Da bi zadovoljil njeno nagnjenje do ekstravagantnih obedov in razkošnih oblek, mladenič troši denar svojega »posvojitelja«, čigar čustva kljub temu ostanejo enaka, čeprav ga objekt njegove ljubezni in naklonjenosti razočara. Erotično dramo in očarljivo igro antičnega mita in urbane modernosti uokvirjata prolog in epilog, v katerih vidimo, kako je Stiller dobil idejo za scenarij, kako je razdelil vloge in snemal film in kako so se glavni igralci udeležili premiere ter komentirali film med projekcijo, nato pa brali recenzije v časopisu. Takratni kritiki niso cenili te okvirne zgodbe in zdi se, da so jo v mnogih državah, kamor je bil film izvožen, izrezali. Ko so ta film, ki je veljal za izgubljenega, sredi 80. let prejšnjega stoletja ponovno našli na Norveškem, ni vseboval prologa in epiloga, ki so ju v restavraciji iz nepopolne tintirane nitratne kopije leta 1987 poustvarili z vstavitvijo fotografij iz filma in manjkajočih mednapisov.

Jon Wengström

Prevod: Maja Lovrenov