arhivirana novica

Kino-katedra: Trumanov šov

Filmska matineja Katedre za novinarstvo s Trumanom Burbankom


Projekcija filma Trumanov šov (Peter Weir, ZDA, 1998), predavanje in diskusija.

Dozdevno povsem običajen, srečen prodajalec zavarovalniških polic Truman Burbank (Jim Carrey) nekega dne ugotovi, da je njegovo celotno življenje vse od rojstva naprej kompleksna in kompletna fabrikacija in fikcija. Predmestje, v katerem živi, je v resnici orjaški televizijski studio, posejan s skritimi kamerami, vsi njegovi prijatelji in someščani pa televizijski igralci v najbolj popularni televizijski nanizanki vseh časov: Trumanov show.

Film Trumanov šov odpira možnosti kritične refleksije medijsko saturiranih družb, in vloge, ki jo v sodobni kapitalistični družbi igrajo oglasi in medijsko posredovana potrošniška ideologija.

Projekcijo organizira Katedra za novinarstvo (Fakulteta za družbene vede) v okviru predmeta Odnosi z mediji (Relations with the Media). Ogled filma bosta pospremila predavanje doc. dr. Jerneja Amona Prodnika o medijih kot ideoloških aparatih in razprava študentov, ki bodo na film navezali tematike, obravnavane pri predmetu.

Ker je predmet namenjen tudi mednarodnim Erasmus študentom, bo dogodek potekal v angleščini, k ogledu filma in odprti razpravi o njem pa vljudno vabimo čim širšo zainteresirano javnost.

Vstop prost.

PROGRAM
Trumanov šov, 28.11 ob 9. uri