arhivirana novica

Kinoteka 20!: Srebrno platno Boštjana Mihe Jambreka

Prostor – v Kinotečniku in na kinotečnem platnu – smo v novembru in decembru dvajsete obletnice Slovenske kinoteke rezervirali za tiste, ki so v dveh desetletjih kreirali kinotečni program.
Povabili smo jih (zelo ohlapno in nedoločeno), do podajo svoj pogled na Kinoteko, na kinotečni program in/ali kreiranje le-tega; in da iz kinotečnega arhiva izberejo film ali filme, ki bi jih ob 20. obletnici Kinoteke spet pokazali.
Seveda – in žal – smo jim prostor omejili: na kratke sestavke v Kinotečniku in pa na projekcijo ali večer v kinotečni dvorani.


Hiperresničnost filmske izkušnje

Filmska izkušnja je z demokratizacijo medija spremenila svojo podobo. Deleuzove vožnje z vlakom ni več. Živimo v času simuliranih supersoničnih nizkocenovnih poletov, kjer je vsakdo pilot filmske izkušnje. Dovolj je, da sedemo v youtubovsko navidezno kabino in … Away we go. Poleti so v obliki TV-serij daljši, kot so bili kadarkoli; leteli bi lahko kamorkoli. V afganistansko kinematografijo ali na tihomorske otoke romantične komedije. Danes na naš okus vplivajo dejavniki, ki smo jih lahko v preteklosti zanemarili ali pa sploh niso bili prisotni – socialne mreže, pestrost ponudbe, dostopnost filmov itd. Svetovni splet oblikuje resničnost, kjer vsakdo snema in objavlja filme. A takoj ko zaznamo njihov površinski okus jih … izpljunemo. V tej masovni preprodukciji filmov in fotografij je skorajda nemogoče ohranjati pregled nad celoto. Filmska izkušnja je postala instantni šok, ki šine skozi opazovalca brez poglobljene refleksije.

Kinoteka je posvečen prostor, namenjen ljubiteljem tradicionalne filmske izkušnje. Ima podobo muzeja, ki predstavlja artefakte zgodovine. Kot takšna oblikuje in predstavlja filmsko preteklost, ki ji podaja pomen programski vodja; ta je selektor in avtoriteta, ki vodi. Je sidrišče, na katerega so pripeti filmi. Kinoteka je poudarjeno propedevtična ustanova, ki mora zapeljevati, pritegniti in zagotavljati verodostojnost na področju strokovnosti in kritične refleksije. Vendar pa je treba paziti, da program s poudarjeno butičnim pristopom ne odvrne potencialnih zvedavih opazovalcev. Ponujati mora širino in nakazati pot v globino. Ker sta čas in prostor omejena, je programski vodja v vlogi selektorja, ki izbira reprezentativne vzorce in jih v obliki razstav predstavlja javnosti.

Ključna je izobrazba. Odprtost in prožnost. Sprejemanje drugačnosti. Ohranjanje relikvij in duhov filmske izkušnje preteklosti. Raziskovanje. Proučevanje, spremljanje in vrednotenje. To je Kinoteka.

Boštjan Miha Jambrek (vodja programskega oddelka Kinoteke od 2006 do 2008)

PROGRAM
Casablanca, 28.12. ob 17.00
Ostanki dneva, 28.12. ob 19.00
Iztrebljevalec, 28.12. ob 21.30