arhivirana novica

Kinoteka 20! Srebrno platno Jurija Medena

Prostor – v Kinotečniku in na kinotečnem platnu – smo v novembru in decembru dvajsete obletnice Slovenske kinoteke rezervirali za tiste, ki so v dveh desetletjih kreirali kinotečni program.

Povabili smo jih (zelo ohlapno in nedoločeno), do podajo svoj pogled na Kinoteko, na kinotečni program in/ali kreiranje le-tega; in da iz kinotečnega arhiva izberejo film ali filme, ki bi jih ob 20. obletnici Kinoteke spet pokazali.

Seveda – in žal – smo jim prostor omejili: na kratke sestavke v Kinotečniku in pa na projekcijo ali večer v kinotečni dvorani.

Dobrodošli ali nezaposlenim vstop prepovedan

(Dobro požalovat' ili postoronnym vhod vospreščen, Elem Klimov, SZ, 1964)

Velemojster Elem Klimov (Pojdi in poglej) je svojo kariero dežurnega provokatorja v obdobju sovjetske odjuge lansiral s poetično burko Dobrodošli ali nezaposlenim vstop prepovedan. Pod kopreno hudomušnega mladinskega agitpropa o strumnem poskoku sovjetskih pionirjev tiči za tiste čase in prostore nenavadno odkrit naskok na pojem avtoritete, ki pa je mladi tovariši v poletnem taboru ne rušijo s kakšnim reakcionarnim oklepanjem idej individualizma ali anarhizma, marveč z veličastno demonstracijo povsem samonikle solidarnosti. Klimovi pionirji se pridno učijo in delajo, spoštujejo starše in starejše, so zvesti in iskreni tovariši, držijo dano besedo in hodijo po poti najboljših, za nameček pa gredo, če je treba, za pravo stvar brez oklevanja tudi s »kurci v koprive«, in to dobesedno!

Jurij Meden, vodja programskega oddelka Kinoteke od 2010 do 2014