arhivirana novica

Lem v Kinoteki: Test pilota Pirxa


Test pilota Pirxa
(Marek Piestrak, Poljska/SZ, 1979), klasika komunističnega ZF filma je po zgodbi Stanisława Lema posneta znanstvenofantastična drama o človečnosti.

Sinopsis
Nekoč v prihodnosti človeška civilizacija izumi razumne robote, ki se navzven po ničemer ne razlikujejo od svojih stvariteljev. Raketni pilot Pirx (sicer eden stalnih junakov Lemovih kratkih zgodb) je izbran, da poda končno sodbo o tem, ali lahko roboti res nadomestijo ljudi pri tako delikatnih podvigih, kot je potovanje po vesolju. S posadko, ki jo sestavljajo tako ljudje kot roboti, Pirx odpotuje na nevarno vesoljsko misijo, pri čemer ne ve, kdo izmed njegovih podrejenih je človek in kdo robot.

Pred projekcijo bo o avtorju literarne predloge za film Test pilota Pirxa, poljskem pisatelju znanstvenofantastične literature, vizionarju, filozofu in futurologu Stanisławu Lemu, nekaj besed povedala Tatjana Jamnik.

Ustavila se bo predvsem pri letu 1968, ko so poleg znanstvenofantastične zbirke kratke proze Zgodbe o pilotu Pirxu (Opowieści o pilocie Pirxie) izšle še tudi zbirka filozofskih in literarnovednih esejev Filozofija naključja (Filozofia przypadku) in znanstvenofantastični roman Gospodov glas (Głos Pana). V teh delih se je Lem ukvarjal s filozofijo naključja, pa tudi z vprašanjem človeške etike in morale. Slednje v filmu odzvanja v besedah, ki jih nelinearec (umetni človek) izreče pilotu Pirxu: »Tehnični napredek zelo slabo vpliva na vašo moralo. Kdo ve, kako dolgo bo še obstajala ta vaša etika.«

Knjižna prevoda Lemovih romanov Solaris in Gospodov glas bosta na dan filmske projekcije na voljo po promocijskih cenah. Solaris bo na voljo s 60-odstotnim popustom, prednaročilo knjige Gospodov glas pa s 40-odstotnim popustom.


Stanisław Lem: SOLARIS

Doktor Kris Kelvin prileti na vesoljsko postajo, ki kroži okrog planeta Solaris. Že ob prihodu opazi, da se na postaji dogajajo čudne stvari. Poleg preostalih dveh stanovalcev postaje, dr. Snauta in dr. Sartoriusa, se namreč pojavljajo tudi tako imenovani gostje. Nihče ne ve, zakaj se vedno znova vračajo, a čedalje bolj jasno postaja, da so povezani z oceanom, ki obdaja planet. Se ta tuja inteligenca z njimi poigrava ali jim kaj hoče sporočiti? Ali je komunikacija pri stiku dveh civilizacij sploh mogoča?

Cena: 12 € (mehka vezava) I 15 € (trda vezava)


Stanisław Lem: GOSPODOV GLAS

Profesor Hogarth obuja spomine na čase, ko se je pridružil skupini znanstvenikov, zbranih v tajnem in strogo varovanem puščavskem laboratoriju, da bi raziskali skrivnostni nevtrinski signal iz vesolja. Ob njem se zastavlja več vprašanj: Kdo, če ta kdo sploh obstaja, je pošiljatelj tega sporočila? Kaj to »pismo« pomeni in s kakšnim namenom je bilo poslano? Bi lahko Zemljani poslani signal kako uporabili v praktične namene? Poskusi prinesejo več spektakularnih rezultatov, a tudi zaskrbljenost, ko znanstveniki zaslutijo, da bi informacija, ki jo signal vsebuje, človeštvo lahko pahnila v pogubo.

Prednaročniška cena: 14,90 €