arhivirana novica

Cross Border Experience: projekcija + pogovor

Film Cross Border Experience kritično premišljuje vprašanje širitve Evropske unije in posledično ideje »združene Evrope«. Posneli so ga režiser Boris Petkovič, asistent Tomaž Pavkovič in snovalka koncepta ter producentka Lana Zdravković.

Projekciji filma bo sledilo omizje z naslovom Prihodnost Evrope, na katerem bodo sodelovali Rok Kogej (IDS, IDŠ), Sarah Lunacek (Filozofska fakulteta), Mojca Pajnik (Fakulteta za družbene vede), Aigul Hakimova (vsestranska aktivistka) in Boris Petkovič (režiser). Pogovor bo moderirala Lana Zdravković.

Film Cross Border Experience, ki temelji na videointervjujih so avtorji simbolično začeli snemati 9. maja 2011, na Dan zmage nad fašizmom/Dan Evrope v različnih mestih na Hrvaškem, v Srbiji, na Kosovu, v Makedoniji, Albaniji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter v Turčiji.

Več kot sto posameznikov iz različnih okolij – delavcev v kulturi in nevladnih organizacijah, novinarjev, akademikov, teoretikov, znanstvenikov, raziskovalcev, aktivistov, umetnikov, študentov, glasbenikov, upokojencev, uličnih prodajalcev, ... – so prosili, da predstavijo svoje vizije razmer v teh državah v luči pristopnih pogajanj z EU in strategije njene širitve. Konkretno vprašanje, kako bo potencialni vstop držav v EU vplival na njihova življenja, je odprlo širše vprašanje o dominantnem EU narativu v posameznih okoljih ter o današnji podobi Evrope med ljudmi.

Evropa, kot prostor kjer je razsvetljenstvo doma, je bila zasnovana kot prostor svobode, a je postala Evropa strahu, etnonacionalizmov in rasizma. Je obdana z žico, ki zavrača ljudi, ki bežijo iz razmer, ki jih je soustvarila kolonizatorska, imperialna, hegemonska politika evropskih držav. Kako v teh razmerah vzpostaviti in udejanjati politiko enakosti? Kako živeti in delovati v takšnem prostoru? Kako Evropo spremeniti v nezamejen prostor svobode? Na ta vprašanja bomo po projekciji poskušali odgovoriti skupaj z gosti.

Več informacij o filmu ter kratke video-reportaže iz vsake države najdete na sledeči povezavi www.crossborderexperience.org

PROGRAM:
Cross Border Experience, 31. 1. ob 19:00

Vstop na projekcijo in predavanje je prost.