arhivirana novica

Katharine Hepburn vs. Spencer Tracy

Adamovo rebro (Adam's Rib, George Cukor, 1949) je ultimativni blueprint lucidno napisane in mojstrsko zrežirane komedije, dinamična in ravno prav eksplozivna zmes najboljših elementov, ki jih premore klasični Hollywood.

Katharine Hepburn in Spencer Tracy, v času snemanja filma že utečen igralski – pa tudi zasebni – par, sta v satirični bitki med spoloma nepozabna kot Amanda in Adam Bonner, odvetnika, ki se znajdeta na nasprotnih straneh sodne dvorane. Njuni iskrivi in jasno argumentirani prepiri na sodišču ju na začetku sicer zabavajo, a se kaj hitro spremenijo v niz ostrih zakonskih bitk, ki načnejo zdrave temelje njunega odnosa.

Adamovo rebro je ukrojeno po meri glavnih igralcev, scenarij sta po navdihu resnične zgodbe specifično za Hepburnovo in Tracyja napisala njuna prijatelja, Ruth Gordon in Garson Kanin. Igralska dinamika zvezdniškega para nikjer ni bolj komplementarna kot prav v tem filmu, ki je s pomočjo avtorske vizije in elegantnega stila Georgea Cukorja postal eden najbolj zabavnih, brezčasnih in iskrenih portretov zakona ter vedno aktualen razmislek o prepadu med moškimi in ženskami.

Film je nastal na višku studijskega sistema in s tem številnih omejitev in pravil, a je režiserju kljub temu uspelo narediti zelo osebno in toplo delo, polno subverzivnega neodvisnega duha, ki poleg tega ob ogledu zagotavja obilo smeha, užitkov in dobre volje. Preverjeno.

Ana Šturm