arhivirana novica

Teden možganov 2017

Krizni novi svet

Začetek leta 2017 deluje precej distopično; po mnenju medijev nam grozijo migranti, razpad EU, Trump, globalno segrevanje, teroristi, tajkuni, strokovnjaki in še cela vrsta podobnih tegob. Družbene krize se zrcalijo v življenjih posameznikov, ki se vsakodnevno spopadamo z novimi skrbmi, anksioznostjo, depresivnostjo in novodobnimi odvisnostmi – od spleta in pornografije do socialnih omrežij in videoigric. Vendar, ali je kriza nujno nekaj slabega? Kriza predstavlja porušeno ravnovesje, ki opozarja na potrebo po spremembah. Na prvi pogled se zdi kot nesreča, a obenem predstavlja priložnost za izboljšanje, rast in razvoj. Skozi evolucijo so krize oblikovale človeško vrsto, skozi zgodovino so krojile našo kulturo, politiko in ekonomijo, skozi posameznikovo življenje krize oblikujejo njegovo identiteto. So torej krize normalen in nujen del življenja? Je možna prihodnost brez kriz? Bi si to sploh želeli? 

Letošnji Teden možganov bo potekal med 13. in 17. marcem. Naslov Krizni novi svet bo kot rdeča nit odpiral vprašanja, ali je sodobna situacija nekaj novega, posebnega, apokaliptičnega. Ali je res taka kriza, kot vsi kričijo? Morda z odzivi, kot sta strah in stres, krizo še poglabljamo?

Poleg predavanj v atriju ZRC, delavnic za otroke in odrasle ter okrogle mize Teden možganov zaokroži dogajanje s kulturnim spremljevalnim programom. V okviru slednjega bodo v Kinoteki potekale projekcije kultnih slovenskih in tujih filmov, ki jim bo sledila diskusija z občinstvom.
V ponedeljek, 13. marca ob 20. uri, bo kulturni program Tedna možganov odprl film Generacija X (American History X, Tony Kaye, 1999), ki še predobro zrcali aktualna dogajanja. V torek, 14. marca, se bomo ob 13. uri skupaj s Connorjem borili proti Skynetu, ob 20. uri pa se bomo z ogledom Samorastnikov (Igor Pretnar, 1963) poklonili slovenski filmski umetnosti. Sredo, 15. marec, bomo ob ogledu filma Razpoložena za ljubezen (Faa yeung nin wa, Wong Kar-Wai, 2000) posvetili ljubezenskim in zakonskim krizam. Četrtek je tradicionalno posvečen kliničnim temam in tako bodo tudi filmske projekcije odsevale tematike predavanj: ob 13. uri bodo na sporedu Hitchcockovi Ptiči (Birds, 1962), podkrepljeni z diskusijo o funkcionalni nevroanatomiji strahu in njeni evolucijski umeščenosti. Istega dne ob 20. uri pa si bomo v atriju ZRC ogledali film Živeti (Ikiru, Akira Kurosawa, 1952) ter se ob skupinskem kovanju haikujev pogovarjali o dilemah sreče, smisla in smrti. Kulturni program Tedna možganov bomo zaključili v petek, 17. marca, ko se bomo vrnili na začetek vseh neravnovesij: v razsežnosti odnosnih in družinski kriz nas bo popeljal film Praznovanje (Festen, Thomas Vinterberg, 1996), debitant Dogme 95.

SiNAPSA, slovensko društvo za nevroznanosti

Teden možganov je mednarodni dogodek, katerega cilj je izobraževanje širše javnosti o delovanju možganov in razsežnostih nevroznanosti. Dogodek obsega predavanja, projekcije filmov z vodeno diskusijo, okroglo mizo in delavnice. Vabimo vas, da tretji teden v marcu znova posvetite možganom – sistemu, ki nam včasih povzroča krize, včasih pa omogoča, da se z njimi spopademo. Vstop je prost.

PROGRAM
Generacija X, 13.3. ob 20.00
Terminator 2: Sodni dan, 14.3. ob 13.00
Samorastniki, 14.3. ob 20.00
Razpoložena za ljubezen, 15.3. ob 13.00
Ptiči, 16.3. ob 13.00
Praznovanje, 17.3. ob 13.00