arhivirana novica

Kinotečne matineje

Bonjour printemps!

Od zime se bomo poslovili z biserom jugoslovanske kinematografije – Izgubljenim svinčnikom. S postavitvijo filmske zgodbe v pristno okolje, na vaško šolo v odročni vasici Džimrije, in uporabo predvsem naturščikov namesto igralcev (v filmu nastopijo otroci in vaščani Džimrij ter sosednjih Sokolovićev) Fedor Škubonja tenkočutno zariše portret dečka Dika, ki ga v šoli na predbožični večer po nedolžnem obtožijo kraje svinčnika, a v imenu resnice kljubuje vsem zaprekam.

Tem se upira tudi dvanajstletni Antoine Doinel, Truffautov alter ego in glavni junak avtorjevega prvenca 400 udarcev, ki zaradi nerazumljenosti doma in v šoli večkrat kakor v šolo zavije v bližnji kino. Antoine je mladi cinefil, kar v pričujočem primeru ne pomeni le nedolžnega ljubitelja filma (znameniti francoski filmski kritik Serge Daney ga je domiselno označil za »otroka kina«; francosko ciné-fils) – v kinu namreč najde nadomestilo tako za šolo kot za družino. V filmu išče odgovore na vprašanja, prek filma spoznava življenje.

Mojstrske poteze še enega francoskega cineasta, Roberta Bressona, bomo spoznavali v njegovi minimalistični poslastici Žepar, popoln razcvet pomladi pa doživeli v rahločutni meditaciji Pomladna zgodba Erica Rohmerja.

Maja Krajnc

:::::::::::::::::::

Šole, pozor pozor! Omenjeni filmi so ob predhodni prijavi osnovno- in srednješolskim skupinam v izobraževalnem programu Kino-katedra na voljo tudi v dopoldanskem in zgodnjepopoldanskem času.

Več informacij na www.kinoteka.si, zavihek Kino-katedra.