arhivirana novica

19. Festival dokumentarnega filma

Fokus / Kino popotniki: pojenjajoča svetloba

Danes gledamo skoraj izključno digitalne projekcije filmov. Filmov, posnetih na digitalne nosilce, distribuiranih v digitalnih formatih. In celo filmov, posnetih na filmski trak, a prenesenih v digitalne formate in digitalno distribuirane. Gre za nadzor nad distribucijo in konzumpcijo (in šele posledično produkcijo), pri tem razvoju je šlo vedno zgolj za to – seveda v lahkotnem koraku z napredkom digitalne sodobnosti.

Prihodnost filma je zapečatena – v vse bolj redkih in izginjajočih kovinskih škatlah, v neštetih (formatiranih) trdih diskih –, a vprašanja o negotovi prihodnosti ostajajo: prav kakor o otipljivi in propadajoči fotokemični informaciji na poliestrskem (ali nitratnem ali acetatnem) traku tudi o neotipljivi in nepredvidljivi digitalni informaciji. Kaj se bo zgodilo s podobami, s spomini na neki čas, ko ti ne bodo več fizično navzoči? Zdaj, ko se spreminja filmska produkcija, prezentacija in vsesplošno dojemanje filma, ne znamo in ne moremo napovedati prihodnosti.

S fokusom Kino popotniki: pojenjajoča svetloba bomo z dokumentarnimi filmi pogledali v sedanjost, ki se zdi kot bliskovito in zanesljivo izginjajoča preteklost, pogledali bomo globoko v marsikateri segment življenja 35-mm filmskega traku. S programom filmov se bomo potopili v svet izkušnje 35-mm projekcije, spoznali bomo kinogledalce na več koncih sveta ter raznolika znanja in strasti kinooperaterjev. Osredotočili se bomo na ljubezen do filma, na tehniko, povezano s 35-mm projekcijami, na izkušnjo ogleda filma s traku, na ohranjanje filmske dediščine, na hranjenje, restavriranje in konserviranje gibljivih slik, ki odsevajo 120 let zgodovine filma in zgodovine človeka. S programom bomo poudarili, da »napredek« poraja številna vprašanja o prihodnosti individualne in skupinske izkušnje gledanja filmov, načinov prezentacije filma, odnosa do zgodovine filma in zgodovine nasploh.

V filmu Pojenjajoča svetloba (The Dying Of The Light, Peter Flynn, 2015) kinooperaterji iz svojega zornega kota pripovedujejo o začetkih filmskega traku in njegovi zgodovini, zgodovini projektorjev, projekcijskih standardov, projekcij in kinematografov, o zgodovini izkušnje obiskovanja kinov v Združenih državah. V prvi osebi nam razkrivajo svojevrstna tehnična znanja in izkušnjo projiciranja filmov, izkušnjo, zakatero sta potrebni silna strast in predanost. Zaupajo nam, na primer, burno in še vedno živo pripoved o prvi izkušnji projiciranja 70-mm filmskega traku, ko je operater napet kakor struna in moker od potu v obleki s kravato predvajal film Alamo (The Alamo, John Wayne, 1960), in pred nami orišejo zgodovino imenitnih kinodvoran, pravih kino palač, ali pa težave s projekcijami v drive-in kinih, ki ne poznajo teme in tišine kinodvorane. Spoznamo strasti, ki neredko spominjajo na fetišizem, in ugotovimo, kako zelo taktilna (in ne le vizualna) je lahko izkušnja, povezana s filmom. 

Tudi v dokumentarnem filmu 66 kinodvoran (66 Kinos, Philipp Hartmann, 2016) spoznamo različne kinematografe – a tu kina sedanjosti, sodobne Nemčije. Tudi ta film polnijo spomini (spomine na izkušnje filma neredko prežema nostalgija), a osredotočeni smo na tukaj in zdaj. Preseneti nas, koliko kinematografov s 35-mm projekcijami še imajo v Nemčiji in kako različni so. Kako nenavadni projektorji obstajajo in kako nenavadna prizorišča prikazovanja filmov. In seveda tudi tu ne manjka nenavadnih ljudi, lastnikov ali upravnikov kinov, ki si (z vsem srcem) prizadevajo, da bi preživeli s 35-mm projekcijo.

Za preživetje gre tudi v naslednjem filmu – v glavi se nam bo zvrtelo od indijske realnosti, ki nam jo servirajo Kino popotniki (The Cinema Travelers, Shirley Abraham, Amit Madheshiya, 2016). In če so v drugih filmih okolja, v katerih rokujejo s filmom, skoraj ali povsem laboratorijska, je v Indiji popolnoma drugače. V deželi monsuna smo – dežja in prahu. V deželi mnogoterih strasti, v deželi, ki je – kot pravi reklama – incredible. Operaterji in gledalci na treh kontinentih, na katerih se dogajajo našteti filmi, so si v marsičem podobni, a razlike med njimi so hkrati velikanske. Kultura filma je več kultur.

Dokumentarec Prihodnost kina (Cinema Futures, Michael Palm, 2016) pa je transkontinentalen. Obravnava številne segmente življenja 35-mm traku, a ker razmišlja o »prihodnosti kina«, nam temeljito predstavi tudi digitalno kinoprihodnost oziroma sedanjost. Ne ukvarja se zgolj s filmom, temveč vprašanja razširi na zapis informacij, zapis zgodovine.

V dokumentarcu Henri Langlois: kinotečni fantom (Le Fantôme d'Henri Langlois, Jacques Richard, 2004) pa podrobno spoznamo legendarnega soustanovitelja Francoske kinoteke, ki je strastno bedel nad usodo zgodovine filma in pri tem oblikoval njeno prihodnost. Nazorno in slikovito spoznamo zgodbo moža, njegovega življenja, ljubezni, strasti, zmag in porazov.

Serviser in izumitelj analognega projektorja, ki sam sproti olji svoj mehanizem, iz filma Kino popotniki v danem trenutku izreče misel, ki se nanaša na njegov izum, a te besede v resnici govorijo o življenju vseh, vpletenih v kino projekcijo – filmskih ustvarjalcev, kinooperaterjev in gledalcev, celo kinodvoran: »Konec koncev življenje ni samo igra strojev, temveč igra domišljije.«

Neposredna izkušnja fotokemičnega procesa, ki je več kakor stoletje botroval nastajanju filmskih podob in bil še pred par leti nekaj povsem vsakdanjega, je torej le še izjema, a zelo stvarna izjema – v kinotekah, arhivih in redkih kinih, ki filmskih projektorjev niso odvrgli na smetišče zgodovine. In Kodak kljub vsemu še proizvaja filmski trak, ki je danes resda rariteta, a nekaterim filmarjem, arhivom in gledalcem pomeni zanesljivost in popolnoma svojevrstno izkušnjo.

Varja Močnik

PROGRAM

FOKUS: KINO POPOTNIKI: POJENJAJOČA SVETLOBA
66 kinodvoran, 15.3. ob 19.00 in 20.3. ob 19.00
Prihodnost kina, 16.3. ob 17.00 in 19.3. ob 19.00
Pojenjajoča svetloba, 17.3. ob 21.00
Henri Langlois: kinotečni fantom, 18.4. ob 17.00
Kino popotniki, 21.3. ob 19.00

19. FESTIVAL DOKUMENTARNEGA FILMA V KINOTEKI
Austerlitz, 16.3. ob 20.30
Globina dva, 22.3. ob 20.00