arhivirana novica

Kino-integral/Kino-uho: 14 kolutov

14 mest, 14 režiserjev: kolektivni eksperiment, posnet na super8-mm trak. Vsak izmed sodelujočih avtorjev prejme en kolut filmskega traku in en sam napotek: mesto. Mesto kot filmski lik, prizorišče ali izhodišče za intimno potovanje na velikem platnu, ki vabi h kolektivnemu razmisleku o našem odnosu do mesta. Ker je 14 kolutov nemi film, kliče po dodatnem eksperimentiranju.

V Kinoteki bo projekcijo v živo spremljal kvartet ZOC, ki od leta 2014 deluje v zasedbi: Blaž Celarec (bobni, tolkala), Žiga Golob (bas), Adi Jakša (kitara) in Chris Eckman (kitara). Njihovo glasbo lahko slišimo kot jazz in post-jazz, rock in post-rock, blues in bluegrass, big beat in afrobeat, psihadeliko, elektroniko, minimalizem; skratka zlitje in razbitje vsega naštetega, ali nekaj, čemur rečejo člani skupine preprosto: muzika.

Geneza projekta

Ko je Luca Chinaglia (eden izmed avtorjev) od studia La Camera Ottica-CREA kot darilo ob diplomi prejel 16 kolutov filmskega traku Super8 Kodak Vision 2 200T, je začel razmišljati, kako bi darilo osmislil s pomočjo staromodne tehnologije.

Po uspešnem preizkusu na dveh kolutih, ki ga je preprosto poimenoval 2 koluta, se je Luca odločil kolute razposlati po svetu in jih zaupati trinajstim režiserjem, in jim kot navodilo dal le splošno temo: mesto.

Režiserji so k temi pristopili povsem svobodno in mesto predstavili bodisi kot pravi lik, bodisi kot ozadje ali kot izhodišče. V film je vsak ujel svoj najintimnejši odnos z mestom, pri tem pa so uporabljali kar najbolj raznolike žanre.

»Pri nagovarjanju avtorjev, ki smo se jim predstavili kot skromno društvo za filmsko kulturo, smo posebej skrbno izbirali mojstre underground filma kot tudi mlade filmarje, ki pa so vseeno seznanjeni s formatom super 8. Na naše veliko presenečenje smo, polni pričakovanj, vse kolute dobili nazaj zapolnjene. Med postopkom razvijanja so se naša pričakovanja le še krepila. Vedno obstaja tveganje, da boš delo v celoti izgubil, a zahvaljujoč sposobnostim in predanosti naših partnerjev iz družb Six Gates Film in Home Movie je bilo naposled mogoče razviti prav vse filme.«

Lepota formata super 8 je v nenavadnem občutku vznemirjenja ob čakanju, pa tudi v sprejemanju napak. »Nepričakovano« celo pozdravljamo kot nekaj, kar se pač zgodi in oplemeniti prvotno zamisel, pri tem pa pusti fizično sled na živem materialu, kot nekakšno ganljivo hibo. Ljudje, ki se ukvarjajo s filmom, nimajo druge izbire, kot da se prepustijo, kot da so odprti za neznano.

Deset let po izteku roka uporabnosti so se koluti spet znašli v goriškem laboratoriju CREA, da bi jih digitalizirali. Rezultati so bili popolno odkritje, saj filmi prikazujejo različne senzibilnosti in načine, kako z mestom vzpostaviti odnos. Ker je 14 kolutov nemi film, kliče po dodatnem eksperimentiranju. Na Kino Otoku ga bo z živo glasbo spremljal izolski glasbenik Elvis Šahbaz. Občinstvo bo vpeljal v film in nežno dal prostor razmišljanju, raziskovanju in pustolovščini.

Florence Ménard