arhivirana novica

Proletariat na poti v raj - slovenska premiera!

Proletariat na poti v raj dokumentira zgodbe nekdanjega delavskega razreda, ki se v današnji Srbiji sooča z realnostjo tranzicijske družbe. Film prikazuje vsakdanje življenje petih delavcev propadlih industrijskih gigantov v mestu Zrenjanin, ki je bil nekoč eden najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije. Režiser Marko Cvejić v intimni drami, ki jo žene filmska estetika vojvodinskega ležernega utripa, odstira nov pogled na pozabljene junake delavskega razreda. Ti brez pravega razloga upajo, da bo prihodnost prinesla vsaj kanček stabilnosti, upoštevanje družbenih vrednot in dostojanstva preteklega časa. Vsak dan znova premagujejo čas, sistem in revščino. Filmu uspe njihove tragične zgodbe prikazati kot aktualne, avtohtone in trajne. To so zgodbe Srbije, a so tudi portreti sodobnega sveta.
Dokumentarni film je nastal v koprodukciji Mandragora Filma iz Zrenjanina in Luksuz produkcije iz Krškega.

Sinopsis
Zrenjanin se nahaja na severu Srbije, na sredi avtonomne pokrajine Vojvodine in je šesto največje mesto v državi. V Jugoslaviji je veljal za enega najpomembnejših industrijskih središč. Po vojnah v devetdestih letih prejšnjega stoletja se je prebivalstvo mesta pričelo prilagajati na novo življensko realnost – tranzicijo.
V mestu, ki je bil zgrajen v času industrijske revolucije petdesetih let 20. stoletja, so danes tovarne neuspešno privatizirane, podjetja se prodajajo na sumljiv način in na desettisoče delavcev, ki so jim odvzete vse pravice, se znajde na ulici brez dela in možnosti, da bi dostojno preživeli krizne čase, ki postajajo stalnica. Mladi so se iz mesta izselili, drugi si iščejo alternativne možnosti dela. Tisti, ki so bili že v šestem desetletju življenja, pa niso imeli te možnosti, saj so bili prestari za vnovično zaposlitev, a premladi, da bi jim država dodelila pokojnine. Iz herojev delavskega razreda so postali žrtve tranzicije. Danes so brez socialnega in zdravstvenega zavarovanja, dela in dohodkov, hranijo se v ljudski kuhinji, velik del pa jih je ostal tudi brez strehe nad glavo, saj ne zmorejo poravnati računov in so jim stanovanja odvzeli. Trenutno je v Zrenjaninu okrog osemdeset tisoč prebivalcev, od tega jih je dvajset tisoč brezposelnih. Slabe gospodarske razmere niso le močno oslabile življenja prebivalcev, načele so tudi izgled samega mesta, nekdaj bisera jugoslovanskega gospodarstva. Socialna slika se je povsem spremenila zaradi ogromne revščine, migracij ter zaostale socialistične birokracije.

Marko Cvejić
Rojen 1978 v Zrenjaninu v Jugoslaviji. Diplomiral je filmsko in gledališko režijo na Akademiji za umetnost v Novem Sadu. Je ustanovitelj neodvisne produkcijske hiše Mandragora film in ima številne izkušnje na vseh področjih filmskega ustvarjanja. V svojem delu izpostavlja sinkretizem med dokumentarnim in igranim. Njegovih filmov ne obremenjujejo jezik, prostor in nacionalna identiteta, temveč predstavljajo široko kulturno raznolikost Balkana. 

PROGRAM:
Proletariat na poti v raj - slovenska premiera: torek, 28. marec, ob 21. uri
Dolžina: 80 min

Filmska ekipa
Nastopajo: Marija Keresteš, Milan Simić, Alfred Kelemen, Branislav Odžin, Jovica Berbakov
Scenarij in režija: Marko Cvejić
Direktor fotografije: Aleksandar Kalezić
Montaža: Aleksandar Ljiljak
Producenta: Marko Cvejić in Tom Gomizelj
Glasba: Vitja Balžalorsky
Glasbenika: Jošt Drašler (kontarabas), Marko Brdnik (harmonika)
Oblikovalec zvoka: Jernej Černalogar
Barvna obdelava slike: Goran Modrić
Animacija slike: Izvanredni Bob
Oblikovanje: Matej Stupica