arhivirana novica

Kinotečne matineje

Krtek za najmlajše in nežni zdrs v poletje z Rohmerjem


Ideja za Krtka se je češkemu ilustratorju in animatorju Zdeněku Milerju porodila leta 1956, ko se je med sprehodom spotaknil ob krtino in padel. Ravno takrat je od partijskih veljakov dobil naročilo za suhoparen poučni animirani film o tem, kako izdelujejo hlače, narisal pa je zvedavega Krtka z veliki očmi, rdečim noskom in tremi laski na glavi.


Leto kasneje je nastala risana animacija z naslovom Kako je Krtek dobil hlače (Jak krtek ke kalhotkám přišel, 1957), v kateri simpatični junak dobi nove hlače s pomočjo žabe, ki obdela lan, kolovrat vrtijo pajki, mravlje spletejo blago, rak pa ga razreže. Že s prvo epizodo je risanka postala uspešnica, Miler je zanjo dobil tudi srebrnega leva v Benetkah. Svoje zadnje, petdeseto nadaljevanje je dobila leta 2002.

Ob ganljivi risani animaciji Perzepolis (Persepolis, 2007) Marjane Satrapi in Vincenta Paronnauda o odraščanju ognjevite deklice v revolucionarnem in vojnem Iranu, ki jo starši zaradi upornosti pošljejo na Dunaj, bomo premišljali identiteto, človekove pravice ter medija – film in strip.

Letošnje matineje bomo sklenili s Poletno zgodbo (Conte d'été, 1996) Erica Rohmerja, ki – po besedah Silvana Furlana – odraža cineastov "izjemen ustvarjalni vitalizem, pronicljivo duhovitost in izostren čut za prefinjeno filmsko pripovedovanje".

Do jeseni, ko se spet vidimo v novi, nedeljski preobleki!

Maja Krajnc

Program

Perzepolis, 6.5. ob 17.00
Animateka/Krtek, 13.5. ob 17.00
Poletna zgodba, 20.5. ob 17.00