arhivirana novica

FilmFlow večer: Življenje pod vodo

Članice podkasta FilmFlow s projekcijo filma Življenje pod vodo (Wes Anderson, 2004) uradno zaključujemo osemmesečno popotovanje po ameriškem neodvisnem filmu, na katerem smo se srečale z avtorji, kot so John Cassavetes, David Lynch, Jim Jarmusch, Steven Soderbergh, Quentin Tarantino, Wes Anderson in Noah Baumabach.

Prav slednja se kot scenarista podpisujeta pod spregledano Andersonovo mojstrovino. V spekter poletnih mediteranskih barv ujet univerzum Življenja pod vodo je navdihnil lik Jacquesa-Yvesa Cousteauja, francoskega oceanografa, izumitelja in režiserja dokumentarnih filmov. Steve Zissou, njegova raziskovalno-filmska ekipa, ladja Belafonte, mini podmornica, helikopter, balon, pletene rdeče kape in modre uniforme pripadajo Cousteaujevemu svetu. Hkrati pa so nezgrešljivo wesandersonovske – prekipevajo od režiserjeve domišljije in referenc.

Film, ki je nastajal v legendarnem rimskem studiu Cinecittà, je poleg nenavadne meditacije o očetovstvu tudi poklon filmski umetnosti in ljudem, ki jo ustvarjajo. Čaroben podvodni svet mavričnih morskih ponijev in električnih meduz je s stop-motion animacijo oživil izjemni Henry Selick. V Življenju pod vodo se proces nastajanja filma stopi s filmom samim. Wes lahkotno briše meje med realnostjo in fikcijo. Zissoujevega snemalca zvoka Renza Pietra igra zvočni tehnik Pawel Mdowczak, in kadarkoli ga v zgodbi vidimo z mikrofonom v rokah, dejansko snema zvok za film.

Melanholična komedija epskih razsežnosti je posneta v cinemaskopu, zato je ogled v kinu nujen. Dresscode: rdeča kapa. Za campari bo poskrbljeno.

Se vidimo!

Ana Šturm

PROGRAM
Življenje pod vodo, 27. 5. ob 20.30