arhivirana novica

Iz kinotečnih vrst: Zvok Istanbula

Dokumentarni film Zvok Istanbula (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul, 2005) v režiji Fatiha Akina je izvrsten glasbeni portret turške metropole, mesta neštetih nasprotij, z izjemno dušo, razpeto med vzhod in zahod, Evropo in Azijo, med tradicijo in sodobnost.

Spremljamo zgodbo potovanja nemškega glasbenika Alexandra Hackeja (člana skupine Einstürzende Neubauten) skozi živahno glasbeno sceno sodobnega Carigrada, ki ga že ob prvem srečanju popolnoma prevzame.

Z mobilnim snemalnim studiem in mikrofonom v roki sta z režiserjem Akinom, sinom turških priseljencev, rojenim v Hamburgu, ustvarila dokument, v katerem sta skušala zajeti široko paleto turške glasbe – od tradicionalnih ljudskih ritmov, preko eksperimentalnega rocka in eksotičnega jazza, do sodobnih glasbenih zvrsti, kot sta indie rock in zažigalni hip-hop.

Prav neizogibno »prečkanje mostov« je mestu prineslo poseben dar, edinstven zvok. "Vaša ušesa so odprta za vse, tudi če ne želite, da bi bila," je na vprašanje, kaj je značilno za zvoke Istanbula, odvrnil lokalni DJ.

Bojana Živec

PROGRAM
Zvok Istanbula, 30. 5. ob 21.00