arhivirana novica

Festival migrantskega filma

Da ne boste rekli, da niste vedeli …

Vsak dan mladi kot jaz prispejo na evropsko obalo.
Ostalim ne uspe.
Za seboj pustimo znani svet.
Pobegnemo, da preživimo.
Sledimo podobi.
Podobi, ki ne obstaja.
Podobi uspešne in skrbne Evrope.
Pozabljamo na zgodovino.
Pozabljamo, kako je Evropa z nami ravnala v naših državah.
Pozabljamo, da so naši viri bogastvo Evrope.
Pozabljamo, da so njeni uspehi naša izguba.
Evropa je predstavljala sanje in zdaj je postala past.

(Jaz, črnec. Nadgrajeno, Ro Caminal, 2015)

Slovenska filantropija od leta 2010 ob svetovnemu dnevu beguncev (20. junij) opozarja s Festivalom migrantskega filma. 8. edicija festivala, ki bo potekala od 15. do 20. junija, v ospredje postavlja aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Prinaša podobe in glasove mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove. Gre za filme in zgodbe preganjanih, ki niso pripovedovane od zunaj; glasove pozabljenih, spregledanih, utišanih in premalokrat slišanih, ki si od življenja želijo več kot le kruto brezizhodnost. Z njimi in za njih, s filmskimi zgodbami in prispevki povabljenih gostov, opozarjamo na problematičnost zidu birokracije, varnostnega diskurza, rasizmov in ksenofobije, ki se krepijo in kažejo svojo podobo z bodečimi žicami, rezili, zidovi, taborišči ter smrtonosnimi politikami. Hkrati opozarjamo, da jim je nujno omogočiti dostojno življenje v naši skupnosti in drugod, ter pozivamo k skupnemu zavzemanju in priložnosti za nov začetek tistih, ki jih mnogi puščajo za obzidji, na morju in v nehumanih življenjskih okoliščinah.

Uvodni film festivala Jaz, črnec. Nadgrajeno (Moi, un Noir. Reloaded, Ro Caminal, 2015), ki bo prikazan v Kinodvoru, je posvečen francoskemu antropologu Jeanu Rouchu in predstavlja reinterpretacijo filma, ki ga je Rouch posnel leta 1958. Medtem ko film Jaz črnec (Moi, un Noir, Jean Rouch, 1958), ki ga bomo v sodelovanju s Slovensko kinoteko prikazali isti večer, mlade s Slonokoščene obale prikazuje z varne razdalje, pa španska režiserka in antropologinja Ro Caminal ruši pozicijo ugodja in nas povabi v vsakdanje življenje ter izkušnje protagonistov, v razmislek o tem, kako je biti črn in musliman v današnji Evropi. Projekcijam sledi pogovor o konstrukciji Drugega v filmu. Drugi dan festivala, 16. junija, bo prinesel projekcijo filma Življenje čaka: Referendum in upor v Zahodni Sahari (Life is Waiting: Referendum and Resistance in Western Sahara, Iara Lee, 2015) o gibanju mladih aktivistov, ki zahtevajo že davno obljubljeni referendum o neodvisnosti ter se s kreativnim nenasilnim uporom neutrudno borijo proti vsakdanjemu nasilju pod okupacijo. Novi film aktivistke in režiserke Iare Lee besedo predaja upanju puščavskega ljudstva, za katero se kolonializem ni končal. Projekciji sledi pogovor o Zahodni Sahari.

Daleč od obale
(Lejos de la orilla, Javier Sanz, 2015) priča o junaškem potovanju Mariama, Amadou, Abdoulaye in Rahisy, ki si prizadevajo izpolniti svoje sanje kljub težavam, s katerimi se srečujejo v življenju. Sobotni večer (17. junij) vas vabi na film V tranzitu (En tránsito, Oskar Tejedor, 2016), ki raziskuje realnost, s katero se sooča na tisoče južnoameriških mater na poti v Evropo – v želji, da bi preživljale svoje družine. Film Drevesa umirajo stoje (Derakhtan Istadeh Mimirand, Hoda Siahtiri, 2016), ki na podlagi spominov in pisem nekaj izgnancev, predvsem znanega iranskega pisatelja Gholama Hoseina Saedija, prikazuje kratek in čuten vpogled v življenje v izgnanstvu, si boste v Rogu (Second Home) lahko ogledali 18. junija. Sledil bo dogodek Migrantska literatura na glas, ki nam bo približal literaturo iz držav, od koder k nam prihajajo begunci. V sodelovanju z Mirovnim inštitutom bodo 19. junija v Stari mestni elektrarni prikazani filmi na temo socialne in solidarnostne ekonomije, ki jim bo sledila diskusija o pravični ekonomiji onkraj kapitalistične ideologije.

Ob svetovnem dnevu beguncev (20. junij) bomo v ZRC SAZU iskali poti za zmanjšanje medijskih laži, propagande in stereotipov, v Slovenski kinoteki pa bomo večer zaključili s serijo kratkih filmov. Bežno srečanje (Ships Passing in the Night, Elisabeth Zwimpfer, 2016) je posvečeno Malaiki in Pombalu, ki se bežno srečata na obali Evrope, preden Pombala evropske oblasti prisilno deportirajo. Na zvezi iz taborišča: glasovi z otoka Manus (Nowhere line: Voices from Manus Island, Lukas Schrank, 2015) daje glas prosilcema za azil, ki sta pridržana v avstralskem taborišču na otoku Manus in pripovedujeta o spominih na krvav dogodek iz leta 2014. Več kakor 200 milijonov žensk po vsem svetu prehod iz otroštva v odraslost doživlja v znamenju krvave ženske genitalne mutilacije. Film Neobrezane (Uncut, Emanuela Zuccalà, Simona Ghizzoni, 2016) je zgodba o bolečini, težkem boju za pravice žensk, uspehu in opolnomočenju. V filmu Prepovedana telesa (Les corps interdits, Jérémie Reichenbach, 2016) begunci, ki so na poti v Calais tvegali življenja, govorijo o nasilju tamkajšnjih razmer. Projekciji sledi pogovor z avtorjem filma.

Več o projekcijah v Ljubljani in drugod po Sloveniji ter spremljevalnih dogodkih si lahko ogledate na spletni strani festivala www.fmf-slovenija.si.

PROGRAM

Uvertura v Festival migrantskega filma
Le Havre, 5. 6. ob 21.00
Vsi drugi se imenujejo Ali, 8. 6. ob 19.00
Bamako, 8. 6. ob 21.00

Festival migrantskega filma
Jaz, črnec, 15. 6. ob 21.00
Življenje čaka: Referendum in upor v Zahodni Sahari, 16. 6. ob 19.00
Daleč od obale, 16. 6. ob 21.45
V tranzitu, 17. 6. ob 19.00
Bežno srečanje, Na zvezi iz taborišča: glasovi z otoka Manus, Neobrezane, Prepovedana telesa, 20. 6. ob 19.00