arhivirana novica

Kino Ekran: Akvarij

Akvariji predmestij


Dvaindvajset let po tistem, ko je na platna prišel Kassovitzev kultni film Sovraštvo (La Haine, Mathieu Kassovitz, 1995), se cinema banlieue ne namerava upokojiti. Predmestni stanovanjski projekti na obrobjih Pariza so še vedno margina, z njimi povezan spekter problematik pa je v zadnjih letih s povečanjem migrantske populacije, ki te prostore naseljuje, ter sorazmerno krepitvijo nacionalističnih in rasističnih drž oz. politik postal še kompleksnejši.

Ogled filma Akvarij (Fish Tank, 2009) Andree Arnold bomo vzeli za izhodišče, od koder bomo prek primerov novejših "filmov predmestij" spregovorili o sodobnih različicah omenjene smeri, predvsem tistih, katerih glavne junakinje so ženske, saj je bila omenjena smer v preteklosti večinoma moško orientirana. Razmišljali bomo o skupnih parametrih ter odstopih sodobnih pojavitev, kot sta poleg Akvarija tudi filma Girlhood (Bande de filles, Céline Sciamma, 2014) ter Divines (Houda Benyamina, 2016). Obenem bomo podrobneje pogledali prikaz ženske v omenjenih filmih in razpravljali, ali lahko v njih ugotavljamo feministične usmeritve ter zakaj se modeli identifikacije predmestnega okolja, v katere so junakinje ukalupljene, redko izkažejo za transcendentne.

V pogovoru ne bomo pozabili niti na umeščenost v specifičen, arhitekturno planiran prostor, zato bomo skušali nakazati tudi za žanr pomembne aspekte tovrstnega urbanističnega okolja.

Petra Meterc

Po projekciji bosta filme predmestij vzela pod drobnogled Ekranova filmska kritika Petra Meterc in Klemen Ploštajner.

*******************************************

Revija Ekran in Slovenska Kinoteka sta posebno kinotečno rubriko Kino Ekran uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila le mrtva črka na papirju, in zato, ker je filmska misel najbolj živa takrat, ko stopi v dialog. V dialog z bralci, gledalci, s filmom in s kinom.Ekranovi sodelavci so s to rubriko dobili priložnost, da se podajo v kinotečne arhive in iz njih izbrskajo filme, ki jih je treba zaradi različnih razlogov – aktualne (politične) situacije, revitalizacije kanona filmske zgodovine, zapostavljenosti ali pa česa povsem tretjega – uvrstiti na redni spored Kinoteke ter jih znova vpoklicati v filmski razmislek.


PROGRAM
Akvarij, 27.6. ob 19.00