arhivirana novica

Iz Beneškega bienala v Kinoteko: Obzornik 63 - Vlak senc

Predstavitev Obzornika 63 - Vlak senc in zbornika Novicam se ne odpovemo!


V Kinoteki bomo v torek, 27. junija, ob 17.30 uri predstavili projekt Novicam se ne odpovemo!, ki so ga za paviljon Republike Slovenije na Beneškem bienalu pripravili Nika Autor, Andreja Hribernik, Ciril Oberstar in Andrej Šprah. Ogledali si bomo eksperimentalni film Obzornik 63 - Vlak senc (Obzorniška fronta, 2017, 38'), avtorji pa bodo predstavili zbornik Novicam se ne odpovemo!.

Obzornik 63

Obzornik 63 je izraz družbene kritike, ki je lastna tudi sami formi anti-obzornika, in se osredotoča na koncept vlakov, potovanja ter iskanja sreče drugje. Film sledi smernicam obzorniške dejavnosti ter poizkuša umestiti in razumeti določeno podobo – drobec posnetka, nekoč slavne železnice Beograd–Ljubljana, kjer begunci danes ne potujejo v vagonih temveč med kolesjem vlakov. Obzornik 63 se poda v vizualno raziskovanje železnic, njihovega zgodovinskega, socialnega in političnega konteksta. Giblje se na meji med klasičnim informativnim in angažiranim anti-obzornikom ter esejističnim in eksperimentalnim filmom.


Novicam se ne odpovemo!

Projekciji bo sledila predstavitev zbornika Novicam se ne odpovemo! Zbornik združuje tako strokovna besedila kot tudi literarne in vizualne elemente, osredotočene na analizo stanja na področju aktualne obzorniške dejavnosti in njenih ključnih žariščih, hkrati pa odpira tudi možnost refleksije določenih historičnih poudarkov, s katerimi aktualne pobude stopajo v dialog ali iz njih črpajo svoj ustvarjalni naboj.

Besedila in vizualni material so za zbornik prispevali Uroš Abram, Darran Anderson, Nika Autor, Zdenka Badovinac, Franco Berardi - Bifo, Igor Bizjan, Sezgin Boynik, Nicole Brenez, Creative Agitation (Travis in Erin Wilkerson), Mirjana Dragosavljević, Anja Golob, Andreja Hribernik, Miklavž Komelj, Matjaž Lunaček, Bill Nichols, Ciril Oberstar, Svetlana Slapšak, Igor Španjol in Vladimir Vidmar, Andrej Šprah, Ivan Velisavljević, Thomas Waugh, Jelka Zorn

Produkcija projekta: Moderna galerija (komisarka Zdenka Badovinac) in Koroška galerija likovnih umetnosti.

PROGRAM
Obzornik 63 + predstavitev zbornika Novicam se ne odpovemo!, 27. 6. ob 17.30