arhivirana novica

Letni kino v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači

Kinotečni projektorji se julija in avgusta iz naše dvorane selijo pod zvezdnato nebo kraškega dvorišča Muzeja Slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer se bodo vsak petek zvečer vrteli izbrani filmi.
Filmi bodo predvajani s 35-mm filmskega traku s slovenskimi podnapisi, razen novega dokumentarnega filma o Iti Rini, ki bo predvajan v digitalnem formatu.

V primeru dežja ali burje program odpade.
Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev.
Projekcija filma Minuta za umor (1962) v okviru prireditve Poklon Demetru Bitencu je brezplačna, vstopnina za ostale projekcije se obračunava po veljavnem ceniku.


PROGRAM:

Petek, 7. 7. ob 21.30
Poklon Demetru Bitencu: Minuta za umor
Jane Kavčič, Slovenija (Jugoslavija), 1962, 35mm, 1.37, čb, 82'
Koh (Vanja Drach) se po 18 letih vrne v domovino in s svojim prihodom vznemiri nekaj ljudi, ki ga nočejo sprejeti. Na ulici sreča svojega nekdanjega profesorja, ki je do njega ves prezirljiv. Na policiji mu inšpektor pove, da ga zaradi njegove 18-letne odsotnosti sumijo, da je izdajalec: gre za neko izdajo v vojnem času, zaradi katere so bili ubiti njegovi sošolci; preživeli so le štirje in Kohu postane jasno, da mora sam odkriti izdajalca. Kriminalka s političnim ozadjem.

Petek, 14. 7. ob 21.30
Ita Rina 110:  Ita Rina – filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood
Marta Frelih, Slovenija, 2016, digitalni format, 16:9, čb, 82', sp
Dokumentarni film govori o prvi slovenski igralki, ki je zaslovela po vsem svetu. Ida Kravanja, rojena leta 1907, znana kot Ita Rina, je postala slavna v Evropi in še posebej v Franciji z vlogo v filmu Erotikon (1929) režiserja Gustava Machatyja. Na vrhuncu slave se je poročila in zavrnila povabilo v Hollywood. Zatem se je pojavila v nekaj nemško-jugoslovanskih koprodukcijah, vendar je njena slava počasi zbledela.

Petek, 21. 7. ob 21.30
Potovanja : Potovanje z Anito
Mario Monicelli, Italija/Francija, 1979, 35mm, 1.85, barvni, 120', shp
Ameriška igralka (Goldie Hawn) na počitnicah v Rimu se zaplete s stereotipnim italijanskim ljubimcem, ki jo odpelje na romantično potovanje po Italiji, to pa se kmalu sprevrže v komedijo zmešnjav. Tipično odklopljena monicellijevska komedija, ki jo za nadpovprečno prej kot izpiljena dramaturgija ali dovršeni liki napravlja sproščena, razigrana atmosfera in skorajda otipljiv duh živahnega časa.

Petek, 28. 7. ob 21.30
100 let rojstva Jožeta Babiča: Po isti poti se ne vračaj
Jože Babič, Slovenija (Jugoslavija), 1965, 35mm, 1.37, čb, 91'
Zvečer se pred gostilno pretepajo, sezonska delavca Mačor (Davor Antolić) in Abdu (Ljubiša Samardžić) zbežita čez železniške tire in zasopla obstaneta. Mačor se začne spominjati, kako je prišel v Slovenijo: z obljubo dobrega plačila ju je za delo v Sloveniji nanovačil predstavnik gradbenega podjetja. V Sloveniji so živeli v barakah ob gradbišču in nekateri več, drugi manj (ali sploh nič) denarja pošiljali domov. Stari dom je daleč – tudi od srca, novo okolje pa dom ne postane. Prvi slovenski film, ki raziskuje težave, s katerimi so se soočali sezonski delavci iz drugih jugoslovanskih republik. Natančno, realistično in brezkompromisno prikaže razmere, v katerih delavci živijo, in finančne ter osebnostne težave, s katerimi se morajo v tujem in nenaklonjenem okolju spopadati. Ostra kritika mentalitete »domačinov«, ki ne sprejmejo prišleka, čeprav ga v strukturi svoje ekonomije še kako potrebujejo.

Petek, 4. 8. ob 21.30
Potovanja : Do zadnjega diha
Jean-Luc Godard, Francija, 1960, 35mm, 1.37, čb, 90', sp
Belmondo ukrade avto, ubije policaja in potem po Parizu, ko se ne skriva pri Jean Seberg, lovi svoje dolžnike. Vmes je s Sebergovo, ameriško študentko v Parizu, ki leta za slavnimi ljudmi in novinarsko kariero. Ljubita se, ampak vse naokoli se začenjajo šestdeseta, preveč divja za prave počasne ljubezni. Treba je naprej, do zadnjega diha. Film predstavlja sam manifest francoskega novega vala.

Petek, 11. 8. ob 21.30
Potovanja:  Jaz pa tebi mamo
Alfonso Cuaron, Mehika/ZDA, 2001, 35mm, 1.85, barvni, 107', sp
Julio in Tenoch sta sedemnajstletnika, v življenjskem obdobju, ko vsak dan določajo hormoni. Med popoldansko družinsko zabavo srečata Louiso, osemindvajsetletno Španko, ki jo takoj začneta osvajati in jo povabita na potovanje do skrivnostne plaže, ki ji pravijo Boca del Cielo. V resnici sploh ne vesta, kje je, kar pa sploh ni pomembno. Pomembno je, da Louisa povabilo sprejme.

Petek, 18. 8. ob 21.00
Potovanja:  Ofsajd
Jafar Panahi, Iran, 2006, 35mm, 1.85, barvni, 88', sp
Na polnem avtobusu iranskih nogometnih navijačev, ki se odpravljajo na kvalifikacijsko tekmo med Iranom in Bahreinom, v kotu tiho sedi mlad fant. Vendar to ni fant, ampak dekle v navijaški preobleki in s pobarvanim obrazom v barvah iranske zastave. Pri vhodu stadiona jo aretirajo in v priporu skupaj z drugimi dekleti, preoblečenimi v navijače, spremlja celotno tekmo za ograjo ob stadionu. Tam jih stražijo mladi vojaki, ki jih bodo po tekmi predali nravstveni policiji, da bo dekleta kaznovala za njihovo neprimerno početje. Do takrat pa prestajajo mučne trenutke, saj tekme ne morejo gledati in le poslušajo krike navijačev in komentarje mladih vojakov, ki jim opisujejo dogajanje na igrišču, katerega sploh ne razumejo. Dekleta so med seboj zelo različna, vendar jih povezuje močna strast do nogometa.

Petek, 25. 8. ob 21.00

Potovanja:  Kikujiro
Takeshi Kitano, Japonska, 1999, 35mm, 1.85, barvni, 121', sp
Občutljiv devetletni deček preživlja poletne počitnice z babico. Osamljen in zdolgočasen lepega dne krene na pot, da bi obiskal mamo, babica pa za njim pošlje svojega prijatelja, ljudomrznega, neodgovornega, glasnega možaka. Nenavadni par križari prek Japonske in se zapleta v vedno bolj čudaške, že kar nadrealistične situacije. Po začetnih nesporazumih se med dečkom in njegovim skrbnikom splete tesna prijateljska vez, ki zapolni praznine in razočaranja v njunem življenju. Uspešen žanrski odklon režiserja kriminalk, v katerem pokaže svojo nežno plat in obenem ohrani ves patos, večplastnost in eksperimentalno naravo preostalega opusa.