arhivirana novica

Poklon Demetru Bitencu

Tradicionalno prireditev Poklon, s katero se že od leta 2003 vsak julij poklonimo enemu od slovenskih igralcev oziroma igralk, prirejamo ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, rojene v Divači 7. julija 1907. Z letošnjim Poklonom, ki ga posvečamo Demetru Bitencu, obeležujemo tudi 110. obletnico njenega rojstva. Ob tej priložnosti bo izšla tudi monografska publikacija Poklon Demetru Bitencu, v katerem se je Marcel Štefančič jr. poglobil v igralčev filmski opus.

PROGRAM PRIREDITVE

20.30
Nastop glasbenega kvarteta:
Žiga Vehovec, harmonika
Jure Bergant, klavir
Janez Krevel, kontrabas
Oskar Longyka, violina

Nagovor državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik
Nagovor županje Občine Divača Alenke Štrucl Dovgan 
Nagovor direktorja Slovenske kinoteke Ivana Nedoha
Demeter Bitenc – igralec

21.30

Projekcija filma Minuta za umor (Jane Kavčič, Slovenija, 1962)

23.00

Druženje ob prigrizku Apetit cateringa Sežana

Lokacija: Borjač & letni kino Muzeja slovenskih filmskih igralcev. V primeru dežja bo prireditev v Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne v Divači.

Demeter Bitenc,

eden bolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev, se je rodil leta 1922 v Ljubljani. Otroštvo in mladost je preživel na Gorenjskem, ker sta bila starša med letoma 1924 in 1934 oskrbnika Staničeve koče pod Triglavom, od leta 1932 do začetka druge svetovne vojne pa tudi športnega hotela Ilirija v Planici. Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani, a se je že v času študija navdušil nad gledališčem, filmom in igralstvom. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkemu igralcu in režiserju Slavku Janu in leta 1943 opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame. Po koncu vojne je zaključil še štiri semestre na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani.

Med letoma 1943 in 1954 je bil član SNG Drama Ljubljana, nato pa je odšel v Hrvaško narodno gledališče na Reko, kjer je deloval do leta 1958. Za tem je nekaj časa ustvarjal v Beogradu ter v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Z željo po novih izzivih je leta 1960 kot eden prvih slovenskih igralcev prešel v svobodni igralski poklic. Prvo, zelo kratko filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji leta 1948, pravi filmski debi pa je doživel leta 1959 s stransko vlogo nemškega oficirja v filmu Dobri stari pianino. V naslednjem desetletju je posnel skoraj štirideset t. i. koprodukcijskih filmov, ki so jih tuji producenti snemali v tedanji Jugoslaviji.

Do danes je ustvaril več kot sto deset vlog v celovečernih kinematografskih filmih, od tega petinštirideset vlog v slovenskih, ostalo pa v filmih drugih jugoslovanskih republik ter v koprodukcijah. Nastopal je v stranskih in epizodnih vlogah, pogosto v vlogah negativnih likov, edino naslovno vlogo je odigral v zgodovinski drami Rabanek, vražji gusar (Il pirata del diavolo, r. Roberto Mauri, 1963). Zelo bogat je tudi njegov televizijski opus, ki obsega več kot 80 filmov in serij, nastalih v produkciji slovenske televizije, v produkciji drugih jugoslovanskih republik ter tujih televizijskih hiš, ki so snemale v nekdanji Jugoslaviji.