arhivirana novica

Uvodnik: V znamenju oktobrske revolucije

Kinotečna sezona 2017/2018 prinaša mnoge novosti, od katerih je najbolj vidna spremenjena podoba Kinotečnika, ki ga imate pred seboj. Druga pomembna novost je odločitev, da bo - kakor večina muzejev pri nas - Dvorana Silvana Furlana odslej odprta tudi v nedeljo, filmski projektorji pa bodo počivali vsak ponedeljek. Z novo sezono uvajamo tudi novo kinotečno nanizanko. Po odmevni izvedbi Mednarodnega simpozija o restavriranju filmske dediščine, ki smo ga v sodelovanju z Združenjem filmskih snemalcev Slovenije gostili letos, smo se odločili, da bomo v nanizanki, poimenovani Nova svetloba, redno in podrobno spremljali primere dobre prakse digitalnega restavriranja svetovne filmske dediščine. Že na začetku bomo prikazali tudi restavrirano kopijo ene najbolj priljubljenih slovenskih komedij To so gadi Jožeta Bevca.

Poletje smo izkoristili za temeljit pregled in servis naših filmskih projektorjev, ki so pripravljeni za projekcije 35-mm in 16-mm filmskih trakov iz našega in Mednarodnega združenja filmskih arhivov (FIAF). Že tako bogat kinotečni program bo jeseni še posebej vreden vaše pozornosti. V sodelovanju z Veleposlaništvom Irske prvič organiziramo Teden irskega filma, že tretjič pa skupaj z Goethe-Institutom Ljubljana predstavljamo Dneve nemškega filma. V sklopu 32. grafičnega bienala Ljubljana si bomo ogledali eno največjih mojstrovin japonske kinematografije, s posebnimi projekcijami pa se bomo poklonili spominu na Rajka Ranfla, Francija Slaka, Martina Landaua, Tomislava Gotovca, Lazarja Stojanovića (po dolgem času bomo na velikem platnu videli njegov kultni prvenec Plastični Jezus), Gašperja Tiča, Georgea Romera in Jeanne Moreau.

Obetata pa se nam še dva izjemna obiska.Ob premieri svojega zadnjega odmevnega dokumentarca Domovina: Irak, leto nič bomo gostili v Parizu živečega iraškega režiserja Abbasa Fahdela, s katerim se bomo pogovarjali o njegovem ustvarjanju in okoliščinah nastanka filma. Povod za obisk slavnega francoskega skladatelja, režiserja, kritika in profesorja Michela Chiona je slovenska izdaja njegove knjige z naslovom Jacques Tati, ki bo izšla v zbirki Kinotečni zvezki. Ob tej priložnosti bomo prikazali skoraj popolno retrospektivo genija filmskih komedij (vključno z njegovimi zgodnjimi kratkimi mojstrovinami!) ter prisluhnili Michelu Chionu na kar dveh predavanjih.

Najobsežnejši del jesenskega programa pripada eni bolj celovitih kinotečnih retrospektiv v zadnjih letih. 25. oktobra 1917 je v Petrogradu skupina boljševikov pod vodstvom Vladimirja Iljiča Lenina začela oboroženo vstajo in s tem odločilno preusmerila tok zgodovine. Kot opisuje Nil Baskar, pa je "velika oktobrska socialistična revolucija" odločilno spremenila tudi tok sovjetskega in svetovnega filma, o čemer se bomo od konca septembra do začetka novembra lahko prepričali tudi sami. Zgodnjesovjetskemu filmu bo posvečena tudi letošnja Jesenska filmska šola z gostovanji eminentnih domačih in tujih predavateljev. Vstop na predavanja je prost!

Na koncu naj vse povabim, da se včlanite v klub Kinopolis ali obnovite članstvo v njem ter s tem dodatno podprete svojo Kinoteko, muzej filmske umetnosti na Miklošičevi 28 v Ljubljani! ↘Igor Prassel, urednik filmskega programa.

Igor Prassel
urednik filmskega programa