arhivirana novica

Irska kinematografija na zemljevidu sveta

Teden irskega filma

10. - 17. 9.

Septembra smo v Slovenski kinoteki v sodelovanju z Veleposlaništvom Irske pripravili Teden irskega filma, s katerim želimo soj kinotečnih žarometov usmeriti še na irsko kinematografijo – tokrat z izborom filmov iz kinotečnega arhiva, ki napoveduje izraziteje osredotočene programe irskih filmskih umetnin.

Irska kinematografija nedvomno biva v senci filmske industrije Velike Britanije, a več kakor očitno je, da svetovne festivale in kinematografe iz leta v leto obiskujejo nove in pomembne stvaritve irske filmske produkcije. Irske režiserje in igralce (najverjetneje tudi delavce v drugih filmskih sektorjih, posameznike, za katere le redko slišimo) pogosto vabijo v večje kinematografije in filmske industrije, zlasti v Veliko Britanijo in ZDA.

Seznam filmov na sporedu letošnjega Tedna irskega filma sporoča: tudi majhne kinematografije se lahko prebijejo na svetovni trg. Filmi, ki jih hranimo v kinotečnem arhivu, so tisti, ki so bili uvrščeni na redni spored slovenskih kinematografov – in med njimi najdemo pomembna filmska dela. A če iščemo točke, ki te filme družijo, ugotovimo, da ne gre za “lastnosti“, temveč prej za “ubrano pot“ in “značaj“. Kar pogosto velja za majhne kinematografije, drži tudi na Irskem: filmi neredko nastajajo v koprodukcijah (to postaja pravilo tudi v slovenskem filmu). Ustvarjanje koprodukcij ima seveda svoje temne plati (ki jih prinaša več vpletenih financerjev), a filmi si na ta način priskrbijo dodatno, torej zadostno financiranje, hkrati pa tudi pomemben dodaten in razširjen trg.

Druga in povsem drugačna prvina, ki druži filme na sporedu, je ta, da so brez izjeme udarni in posebni, prodorni zaradi oblike, tematike ali načina, na katerega tematiko obravnavajo in posredujejo. Ni nenavadno, da drzni filmi v silovitih skokih preskočijo meje ter poiščejo “trg“ in gledalce zunaj domačih logov.

V zgoraj zapisanem se zaradi narave programa, sestavljenega iz filmov redne distribucije, marsikaj nanaša na “filmski trg“ in “filmsko industrijo“, ki pa sta pri sestavljanju kinotečnega programa praviloma povsem nepomemben dejavnik. Zatorej si pri naslednjih sodelovanjih v okviru Tedna irskega filma obetamo manj poznane, a zato najbrž še udarnejše irske filmske stvaritve.

Varja Močnik

Program

  • Na zahod, 10. 9. ob 17.00
  • Circus Fantasticus, 12. 9. ob 21.00
  • Lakota, 13. 9. ob 21.00
  • Michael Collins, 14. 9. ob 20.00
  • Krvava nedelja, 16. 9. ob 19.00
  • Skrivnost iz Kellsa, 17. 9. ob 17.00
  • Sestre Magdalenke, 17. 9. ob 19.00

*****************************************************

 V sodelovanju z Veleposlaništvom Irske.