arhivirana novica

Dnevi nemškega filma (tretjič)

Že tretje leto zapored se Goethe-Institut Ljubljana skupaj s Slovensko kinoteko podaja v svet nemškega filma! Tako domačemu občinstvu predstavljamo izbor novejših del, ki so zaznamovala nemški filmski svet, poklanjamo pa se tudi izbranemu imenu vzhodnonemškega filma.

Tretje Dneve nemškega filma bodo obeležili režiserji Matti Geschonneck, Margarete Kreuzer, Christian Schwochow, Thomas Arslan in Frank Beyer. Otvoritveni film V času pojemajoče svetlobe (In Zeiten des abnehmenden Lichts, Matti Geschonneck, 2017) je adaptacija istoimenskega mednarodno uspešnega romana Eugena Rugeja, ki na primeru razpadajoče družine prikazuje poti in stranpoti Vzhodne Nemčije in 20. stoletja. S filmom Tangerine Dream. Revolucija zvoka (Tangerine Dream. A Revolution of Sound, Margarete Kreuzer, 2017) bomo pokukali v doslej neobjavljene filmske posnetke te glasbene zasedbe, ki v glasbenem svetu še danes odmeva. Dokumentarni film nas popelje vse od turnej pa do njihovega zasebnega življenja. Svetle noči (Helle Nächte, 2016) režiserja Thomasa Arslana z odličnim Georgom Friedrichom v glavni vlogi (za interpretacijo glavnega lika je prejel srebrnega medveda na letošnjem Berlinalu) nas popeljejo v kompleksne odnose med očetom in odraščajočim sinom, ki živita daleč stran drug od drugega. Program sodobnih filmskih produkcij bo zaokrožil režiser Christian Schwochow, ki z dolgometražcem Paula (Paula, 2016) ponuja uvid v življenje slikarke Paule Modersohn-Becker, njeno strast do slikanja in veliko ljubezen do slikarja Otta Modersohna.

Letos posebno pozornost namenjamo režiserju Franku Beyerju – enemu redkih vzhodnonemških ustvarjalcev, ki so se zapisali v svetovno filmsko zgodovino. Jakob der Lügner, Spur der Steine, Fünf Patronenhülsen, Karbid und Sauerampfer, Nackt unter Wölfen in Der Verdacht so filmi legendarne produkcijske hiše DEFA, s katerimi vas bomo povabili v novi Goethe-Institut Ljubljana (Mirje 12) – letošnje Dneve nemškega filma bomo namreč premierno predstavili delno tudi tam. Izbrani Beyerjevi filmi bodo ilustrirali široko paleto ustvarjanja tega avtorja, ki je na nemškem in svetovnem filmu pustil svoj pečat. Vabljeni v dobro filmsko družbo!

Jelena Tomažin,

strokovna sodelavka za kulturne programe Goethe-Instituta Ljubljana

PROGRAM

V času pojemajoče svetlobe, 12.10. ob 20.00
Tangerine Dream. Revolucija zvoka, 13.10. ob 21.00
Svetle noči, 14.10. ob 19.00
Paula, 15. 10. ob 20.00.

V sodelovanju z Goethe-Institut Ljubljana