arhivirana novica

Festival Sonica 2017/Kino-uho

Franck Vigroux & Kurt d'Haeseleer: Centaure

Avdiovizualni koncert v Kinoteki

Na že tradicionalnem avdiovizualnem koncertu festivala SONICA v Kinoteki se bomo tokrat potopili v proces razpadanja narave in sveta, kot ga poznamo.

Centaure je postdigitalni film ceste v distopično prihodnost. Virtualni safari v svetu, ki ga naseljujejo klonirana bitja in mutanti, umetno ustvarjeni iz okuženega DNA. Človek je izginil, nadomestila ga je antropomorfna tehnologija. Vse diha, diši, gnije in se spreminja. Trava, drevesa, voda, oblaki, vse je okuženo s komaj vidno, a vseprisotno tehnologijo. Človeško meso je eksplodiralo, se spojilo s stroji in rodila se je nova narava.

Centaure je živ avdiovizualni performans glasbenika Francka Vigrouxa v sodelovanju z videastom Kurtom d'Haeseleerjem. Kritiško izjemno sprejet Centaure, ki je izšel tudi kot istoimenski EP, je zadnji v seriji Vigrouxovih del, ki se posvečajo distopiji.

Franck Vigroux je glasbenik in skladatelj, ki ga odlikuje širina zvokov: od elektrakustičnih do industrijskih, sodobne kompozicije in eksperimentalne elektronske glasbe. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Mika Vainio (Pan Sonic), Reinhold Friedl, Elliott Sharp, Joey Baron, Zeen Parkins in Ars Nova ensemble instrumental. V svojem ustvarjanju pogosto spaja nove medije in performans. Od leta 2009 sodeluje s produkcijsko agencijo Compagnie d’Autres Cordes.

Delo Kurta D’Daeseleerja se osredotoča na vizualizacijo dinamike informacij. Vseprisotnost medijev prevaja v meta slike oziroma v plasti pikseliranih tekstur, hrupa in interaktivnosti. Znan je po ekstremni video manipulaciji, pri kateri podobe sili, da se odzivajo na parametre drugih podob. V tem procesu ima le delni nadzor nad končnim rezultatom, sam proces pa je podoben procesu analogne fotografije, pri katerem sta ob razvijanju slik vedno prisotna element presenečenja in občutek alkimije, le da je proces tu v celoti digitalen.

Produkcija: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti v sodelovanju s platformo SHAPE.

Koprodukcija: Slovenska kinoteka