arhivirana novica

KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE V.: »Film in družbena nasprotja«

V peti sezoni izobraževalnih delavnic Kino-katedra za pedagoge se bomo podrobneje soočili z družbeno vlogo filma tako znotraj igrane kot neigrane ustvarjalnosti v različnih zgodovinskih obdobjih.

Osrednje tematsko področje našega zanimanja bo upodabljanje obrobnih, prezrtih, preziranih, utiševanih, zatiranih skupnosti, žrtev najrazličnejših oblik nestrpnosti in nadvlade večine nad manjšino v njihovih prizadevanjih za enakopravnost in pravičnost. Preučevali bomo vlogo in možnosti filma v zgodovinskih in aktualnih situacijah, v katerih so se filmske ustvarjalke in ustvarjalci dejavno zavzemali za enakopravnost, svobodo in mir.


Seznanili se bom z nekaterimi ključnimi žarišči razrednih bojev, v katerih je film pokazal in dokazal svojo izjemno osvobodilno moč in družbeni pomen. Izbor filmov se bo odvijal v skladu s prepričanjem enega ključnih teoretikov angažirane kinematografije Thomasa Waugha, ki izpostavlja pomembnost dejstva, da se filmarji zavedajo, da njihova dela, posvečena procesom družbenih sprememb, ne smejo nikoli »
pripovedovati zgolj o ljudeh, neposredno vpletenih vanje, temveč mora v enaki meri govoriti z njimi in zanje.«

Program delavnic sestavlja projekcija izbranega filmskega dela, predavanje in programsko vodena razprava. Udeležba na delavnicah, ki potekajo enkrat mesečno ob sredah v popoldanskem času od 17.00 do 21.00 ure, je v celoti brezplačna. Namenjena je pedagoškim delavcem v srednjih šolah in učiteljem zadnje triade osnovnih šol, posameznikom, ki se samostojno ukvarjajo s filmsko vzgojo ter zainteresirani javnosti.

Delavnice pripravlja in izvaja doc. dr. Andrej Šprah (vodja raziskovalno-založniškega oddelka Kinoteke in docent za področje teorije gibljive slike na Akademiji za avdiovizualne umetnosti A.V.A. v Ljubljani)

Prijave na celoten sklop delavnic oziroma posamezen izbrani program (in morebitna dodatna vprašanja) sprejemamo do začetka programa na elektronskem naslovu:  
andrej.sprah@kinoteka.si
ali na telefonski številki: 01 4342 529

Prvo srečanje, z naslovom Angažirani dokumentarec in razredni boji, najavljamo za sredo 4. 10. 2017 ob 17.00, ko si bomo ogledali film V deželi medvedov (2012), s podpisom Nike Autor, ustvarjalke, ki se s svojim filmskim delom od samega začetka posveča skupnostim in posameznikom, od katerih bi marsikdo najraje odvrnil pogled, kaj šele objektiv kamere. Tematika, ki jo bomo podrobneje obdelali pa se osredotoča na vprašaje dokumentarnega filma kot sredstva emancipacije, sočutenja in agitacije.

dr. Andrej Šprah, vodja raziskovalno-založniškega oddelka Slovenske kinoteke