arhivirana novica

25 let po Jugoslaviji: vidiki pojma postjugoslovanski film

Izšla je nova kinotečna publikacija!


25 let po Jugoslaviji
: vidiki pojma postjugoslovanski film
Uredila Maja Krajnc, 2017
Prevedli Janina Kos, Maja Lovrenov
Slovenska kinoteka, 2017
ISBN 978-961-7013-05-4
Zbirka: Jesenska filmska šola
Redna cena: 15,00 €

V lanskem letu, ko je preteklo petindvajset let od osamosvojitve Slovenije, smo na mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola želeli razmisliti, kaj se je v kontekstu filmske ustvarjalnosti v tem času zgodilo oziroma spremenilo na območjih, ki so nekdaj sestavljala skupno državo.

Osrednje tematsko težišče razmisleka v pričujočem zborniku tako predstavlja vprašanje fenomena »postjugoslovanski film« kot koncepta, ki se je uveljavil za obravnavo filmske ustvarjalnosti na območju nekdanje Jugoslavije na splošno ter kot izhodišče za preučevanje vidikov interkulturnosti, transnacionalnosti in specifične kozmopolitskosti v določenih filmskih delih novih držav.


Avtorji se v svojih besedilih dotikajo vidikov konceptualizacije, dejavnikov razmerja med »jugoslovanskim« in »postjugoslovanskim« filmom oziroma vprašanja, v kolikšni meri se v določenih delih odraža dediščina tistih velikih jugoslovanskih cineastov, za katere je bilo značilno specifično določilo – prav svojstveni »jugo-kozmopolitizem«.

Prispevki pričajo, da je nemožnost preseganja travmatske izkušnje vojne in njenih grozodejstev ključnega pomena za koncept »postjugoslovanskega filma« oziroma njegovo legitimnost.

Fotografija na naslovnici: Zgodnja dela (Rani radovi, Želimir Žilnik, 1969)