arhivirana novica

14. Animateka: Animirani film v 21. stoletju

14. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

Kot vsako leto se v času, ko z dreves odpadajo rumeni, rdeči in oranžni listi, ko se peče kostanj in pije mlado vino, ekipa festivala Animateka pospešeno ukvarja z izbiranjem filmov in organizacijo mednarodnega filmskega festivala. Vsako leto na Animateki prikažemo cvetober avtorske kratkometražne in celovečerne animacije z vseh koncev sveta. In to je vsako leto težje, saj se je z digitalno revolucijo produkcija (animiranih) filmov povečala do nemogočih obsegov. Na festival v francoskem Annecyju se je tako letos prijavilo več kot 60 celovečernih animiranih filmov. Tudi manjši festivali, ki so povezani z mnogimi digitalnimi platformami, se morajo v procesu selekcije spopasti z več tisoč kratkometražci. Animateka se od ostalih mednarodnih festivalov animiranega filma razlikuje po tem, da v glavnem tekmovalnem programu predstavlja produkcijo iz Srednje in Vzhodne Evrope, velik del programa pa namenja zgodovinskim ali tematskim retrospektivam.

V procesu letošnje selekcije so znova privreli na plan odlični animirani dokumentarni filmi, kar priča o potrebi avtorjev po pripovedovanju družbeno kritičnih in včasih celo avtobiografskih zgodb. V Kinoteki boste lahko spremljali tudi evropski študentski tekmovalni program, ki kot vsako leto prinaša vizualne in narativne presežke jutrišnjih mojstrov in predvsem mojstric animacije v vseh možnih tehnikah in stilih. Po kakovosti in številu standardno prednjačijo nemški, švicarski, britanski, poljski in letos še posebno estonski študentje, ki ustvarjajo pod taktirko bivšega animatečnega žirantskega para Priita in Olge Pärn. Tudi letos se Animateka ponaša z izbrano žirantsko zasedbo. V sodelovanju z revijo Stripburger v Ljubljano prihaja francoska “do it yourself“ kraljica grafične umetnosti Caroline Sury, ki je tudi oblikovala letošnji plakat.

Poleg razstave v galeriji Kinodvora bo v kinotečni dvorani, kjer se boste lahko srečali z letošnjimi žiranti, predstavila svoj “carte blanche“ program animiranih filmov. Robert Löebel je eden najbolj nadarjenih avtorjev mlajše nemške generacije; poleg njegove retrospektive in programa filmov, ki so ga navdihnili, bo s svojim filmom tekmoval tudi v programu Slon. V žiriji sta svojo prisotnost potrdila tudi dva velikana enajste umetnosti. Iz Estonije prihaja Rao Heidmets, po izobrazbi inženir električnih mrež in sistemov, ki je ustvaril 15 izrednih filmov za otroke in odrasle. Ukrajinec Igor Kovalyov, soustanovitelj slavnega moskovskega neodvisnega studia Pilot in sorežiser hita The Rugrats Movie (1998), je eden najbolj cenjenih sodobnih avtorjev animiranega filma in velik človek, zato ne zamudite srečanja z njim in njegovimi filmi! Zadnji žirant je Mehičan Jair Salvador Alvarez, ki nam bo odstrl pogled na sodobni mehiški animirani film.

Obsežna retrospektiva italijanskega animiranega filma in razstava “Animazioni Italiane – Cortometraggi d’autore“, ki bo na ogled v Italijanskem inštitutu za kulturo od 27. novembra do 4. februarja, bosta prikazali razvoj avtorskega animiranega filma pri naših sosedih. Nedeljska matineja se bo ob zaključku festivala zgodila že dopoldan s Slonovim programom “Animirane živali“. V trenutku pisanja tega teksta še niso potrjeni vsi celovečerni filmi, ki jih boste lahko videli na festivalu, zato vas vabimo, da spremljate informacije o programu preko socialnih omrežij.

Igor Prassel

Animateka :: 4.–10. december
Slovenska kinoteka, Kinodvor, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana