arhivirana novica

Se vidimo v nedeljo na matineji!

Kinotečna matineja

V hladnejših mesecih bo na kinotečnem platnu očarala pravljica o Jakcu in njegovem čarobnem fižolčku v klasiki Gena Kellyja – starejši ga gotovo poznajo kot glavnega junaka kultnega muzikala o prehodu v zvočno obdobje filma Pojmo v dežju (Singin' in the Rain, 1952), ki ga je tudi sorežiral. V filmu Jakec in fižolček (Jack and the Beanstalk) deček zamenja svojo kravo za čarobni fižol. Fižolovo steblo zraste visoko, vse do neba. Nad oblaki se razgrne čudežna dežela s pravljičnimi junaki. Filmska upodobitev iz leta 1967 domišljeno združuje animacijo in igrani film, prežemajo pa jo petje, ples, glasba in domišljija.

V podobe Moskve zgodnjih šestdesetih letih, v času sovjetske odjuge, se bomo potopili skozi oči treh mladeničev, kolegov še iz šolskih klopi, ki se ponovno srečajo, ko se eden vrne iz vojske. Imam dvajset let (Mne vatsat' let, Marlen Martinovič Hucijev, 1964) mojstra Marlena Hucijeva uvrščamo v novi val sovjetske kinematografije, ki je v središče postavil posameznika.

Večkrat nagrajeni kratki lutkovni film Boles (2013), avtorski prvenec Špele Čadež, posnet po kratki zgodbi Maksima Gorkega Njen ljubimec, odlikujeta izvirna režija ter premišljena in natančna likovna govorica z originalnima lutkama – samotarskega pisatelja Filipa frfotava starejša prostitutka prosi, da ji napiše pismo za njenega ljubimca. V osupljivem prvencu Roka Bička Razredni sovražnik (2013) pride na srednjo šolo novi profesor. Odnos med njim in dijaki je zaradi njegovega načina poučevanja, hladnosti in strogosti napet že od prvega srečanja. Razmere se še zaostrijo, ko si ena izmed dijakinj vzame življenje. Sošolci se pod vplivom tragičnega dogodka profesorju in drugim zaposlenim na šoli uprejo, kar privede do konfliktnih situacij med dijaki, profesorji in starši ter celo med dijaki samimi.

Maja Kranjc

PROGRAM
Imam dvajset let, 5.11. ob 17.00
Boles, Razredni sovražnik, 3.12. ob 17.00, brezplačne vstopnice
Jakec in fižolček, 17.12. ob 17.00
Izgubljeni svinčnik, 24.12. ob 16.00