arhivirana novica

Znanost v filmu Prihod

Na brezplačnem dogodku v okviru Meseca znanosti si bomo ogledali več odlomkov iz znanstveno-fantastičnega filma Prihod (Arrival, ZDA, 2016). Ogled bomo pospremili s predavanji in diskusijo z gosti.

Pridružili se nam bodo trije slovenski znanstveniki/znanstvenice s področij fizike, jezikoslovja in biologije, ki bodo osvetlili znanstveno podlago za dogajanje v filmu in podali tudi svoja mnenja o tem, ali bi lahko do česa podobnega prišlo tudi v bližnji prihodnosti.

V filmu Prihod na svetu pristane dvanajst vesoljskih ladij jajčaste oblike. Da bi ugotovili namen prihoda nezemljanov, mora posebna skupina strokovnjakov najti način, kako vzpostaviti kontakt s povsem neznanim sogovornikom. Pod vodstvom ameriške vojske se znajdeta tudi matematik Ian in jezikoslovka Louise, ki je ena najboljših prevajalk na svetu. Toda prišleki so tako zelo drugačni od nas, da se zdi vsaka komunikacija praktično nemogoča. Louise je kljub temu odločena, da najde skupen jezik in razkrije njihov pravi namen prihoda, preden se zaradi nepremišljenih potez politikov lahko zgodi najhujše.

Ob odlomkih iz filma bomo naslovili zanimiva vprašanja o komunikaciji z nezemljani, medzvezdnem potovanju in bioloških značilnostih bitij, ki bi takšno potovanje lahko preživela.

PROGRAM
Znanost v filmu, predavanja s projekcijo, 12.12. ob 16.30
Dogodek v soorganizaciji pripravljajo Društvo Mlada akademija, MIZŠ in Slovenska kinoteka.