arhivirana novica

Noč kratkih filmov 2017

»Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč?«

Na zimski solsticij, 21. decembra 2017, bo sonce vzšlo ob 7:34 uri, zašlo pa ob 16:42 uri. Dan bo dolg le 9:08 ur. Lunin koledar pravi, da je to slab dan za zabave, prošnje, umske dejavnosti in ljubezen.

Ne glede na to, pa se bo na ta dan izkazala privrženost do kratkega filma, ki si je v zadnjih letih nabral veliko novega, predvsem mladega občinstva.

Na pobudo Slovenskega filmskega centra bodo četrto leto zapored izbrane kinodvorane preplavili kratki filmi, v Slovenski kinoteki pa bo tudi letos potekal osrednji dogodek, kjer se bodo izbrani filmi predvajali v različnih tematskih sklopih in sicer: Klasiki, Študentski filmi UNG AU, Študentski filmi AGRFT, 20. Festival slovenskega filma, Iz arhiva Postaja DIVA (SCCA-Ljubljana): Ob nekem času, na nekem mestu in FeKK 2017. Začetek projekcij je ob 17. uri.

Praznovanje Noči kratkega filma se bo odvijalo tudi v sedemnajstih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje tudi nacionalna televizija, kjer bodo izbrani kratki filmi na Drugem programu Televizije Slovenije na ogled ob 23:50 uri.

Slovenski filmski center je kot do sedaj k programskemu sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, Festival slovenskega filma ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč je prispeval Studio Viba film.

Tudi letos se bomo poslužili gesla, ki je nastalo prejšnje leto in pravi »Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč?«

Najkrajši dan ali najdaljša noč (Le jour le plus court) se je leta 2011 začel v Franciji, ravno tako na pobudo njihovih osrednjih filmskih inštitucij. Pobudniki pa so se letos iz zaenkrat še neznanih razlogov odločili, da praznovanje kratkega filma naslednje leto prestavijo na marčevski čas.

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled nekaterih filmov pa bo omogočen tudi na Vimeo kanalu Slovenskega filmskega centra.