arhivirana novica

Teremin vesoljske in tačasne dobe

MENT Ljubljana 2017

Za enega prvih elektronskih glasbenih inštrumentov velja teremin, ki ga je izumil Rus Léon Theremin, danes pa za boginjo teremina velja Dorit Chrysler. Oba se bosta, eden na platnu, drugi v živo, predstavila v prvih dveh dneh februarja.

Hollywood Reporter film Elektro Moskva opiše kot nalezljivo živahen poklon pionirjem futurističnih zvokov. Na platnu se odvije elektronska pravljica o iznajdljivem duhu svobodnega uma sredi prisluškovalnih naprav, Sputnikov, futurističnih načrtov Léona Theremina in propadajoče socialistične gradnje družbe. Dobrodošli v nenavadnem ožičenem svetu avantgardnih rock glasbenikov, DIY circuit benderjev, z vodko nalivajočih se prodajalcev in urbanih arheologov/zbirateljev, ki jih fascinirajo zastareli sovjetski sintesajzerji: primitivne, okorne zverine, kot so Polyvox, ESKO, Yunost in druge, tako rekoč nadrealistične, skoraj delujoče naprave. To nenavadno vesolje "kozmičnih chill-out melodij", plesne glasbe vesoljske dobe in elektronskega cvrkuta ter čivkov sta v fascinantnem in nabritem dokumentarcu ohranila režiserja Elena Tihonova in Dominik Spritzendorfer. Film vključuje redke arhivske posnetke, med njimi tudi zadnji intervju z znamenitim izumiteljem Léonom Thereminom iz leta 1993. V bizarnem preobratu so številna ta glasbila nastala kot obstranski proizvod KGB in sovjetske vojske, ki so jih v prostem času s sestavljanjem rezervnih tranzistorjev in žic ustvarili znanstveniki/izumitelji, nova generacija avantgardnih glasbenikov pa je sprejela nepredvidljivost in kaotičnost teh glasbil. Kot je z občudovanjem dejal Richardas “Benzo” Norvila: “Na zahodnjaški napravi pritisneš gumb in dobiš rezultat. Na sovjetskem glasbilu pritisneš gumb in dobiš nekaj.”

Dorit Chrysler, mednarodno priznano skladateljico, producentko in pevko ter eno redkih virtuozinj na tereminu, svetovni mediji opisujejo v presežnikih. Oklicana “vrhunska čarodejka in mojstrica teremina” se v svojem samostojnem ustvarjanju spogleduje z različnimi žanri, od popa in elektronike do klasične in filmske glasbe. Nastopala je s Simfoničnim orkestrom iz San Francisca, v švicarskem CERN, na festivalih Coachella in Roskilde ter skladala glasbo za filme in TV-serije (npr. za Kraljestvo Larsa von Trierja). Redno sodeluje in nastopa z umetniki, kot so Cluster, Trentemøller, Elliot Sharp, Chicks on Speed, Faust, Marilyn Manson, Lee Hazlewood in Adult. Njeno zadnjo solo ploščo “Avalanche” je produciral Anders Trentemøller. Dorit živi in ustvarja v New Yorku ter je ustanoviteljica društva NY Theremin Society in prve šole teremina za otroke KidCoolThereminSchool.

Zala Vidali

MENT Ljubljana v Kinoteki

Program letošnje, že četrte edicije festivala MENT Ljubljana se odvija tudi v Slovenski kinoteki. S posebnim vsebinskim poudarkom na glasbilu teremin in ruskem zvočnem futurizmu se poklanja pokojnemu izumitelju teremina Léonu Thereminu in ga oživi z nastopom svetovne mojstrice teremina Dorit Chrysler.

Med lokacijami festivala so tudi Kino Šiška, klubi Metelkove mesta, Hostel Celica, Orto bar, Stara mestna elektrarna, galerija DobraVaga, Klub K4 in Slovenski etnografski muzej. V treh dneh se bo v Ljubljani predstavilo več kot 60 glasbenih izvajalcev. Več informacij o programu na www.ment.si.

PROGRAM
Elektro Moskva, Alexei Borisov (Rusija) z Ireno Z. Tomažin in Jakom Bergerjem (oba Slovenija), pogovor in improviziran koncert, 1. 2. ob 19.00
Koncert: Kikimore (Slovenija) + Dorit Chrysler (Avstrija/ZDA), 2. 2. ob 19.00

Vstop omogočajo MENT Festivalske in dnevne pasice.

Imetniki festivalskih in dnevnih zapestnic lahko brezplačne vstopnice za Kinoteko prevzamejo na kinotečni blagajni najpozneje 15 minut pred dogodkom – do zapolnitve dvorane. Na dan dogodka je v Kinoteki mogoče dvigniti tudi posamične vstopnice. Vstopnina na blagajni Kinoteke: 7 EUR.