arhivirana novica

Poklon: Jure Breceljnik

Lovec podob


V Slovenski kinoteki smo v sodelovanju s produkcijsko hišo Film IT pripravili retrospektivo filmov pred dvema letoma nenadno preminulega fotografa in filmarja Jureta Breceljnika. Gre za prvo retrospektivo filmov tega priznanega in vsestranskega avtorja, strastno posvečenega fotografiji in gibljivim podobam.
Skozi filme retrospektive bomo spoznali ponavljajoče se téme v Breceljnikovem življenju in delu ter njegovo popolno posvečenost iskanju osupljivih podob, ljudi, podvrženih ekstremnim razmeram, ter divje in neukročene naravo. Za pomoč pri pripravi retrospektive se toplo zahvaljujemo Nataliji Gros.

Fotograf in režiser Jure Breceljnik (1974–2015) je po končani srednji oblikovni šoli, smer fotografija, svoje šolanje nadaljeval na praški FAMU. Izšolal se je v analogni fotografiji in veljal za enega najbolj nadarjenih mladih fotografov. Po šolanju je bil dejaven tako v polju komercialne fotografije kakor tudi umetniške; njegova dela so razstavili na več kakor stotih razstavah doma in po svetu. Deloval je tudi kot kustos galerije Fokus v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kjer je organiziral razstave domačih in tujih avtorjev.

Kot komercialni fotograf se je uveljavil na področju modne fotografije, saj je delal za različne stranke v Sloveniji in v tujini (Cosmopolitan, LA modeli, Baloon, Mura, Lisca ...).

Breceljnik je avtor večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem svoje neodvisne produkcijske hiše Film IT. Leta 2009 je posnel dokumentarec o vrhunski športni plezalki in pozneje tudi njegovi življenjski sopotnici Nataliji Gros, Magnezij in Čokolada. Leta 2012 je dokončal svoj prvi celovečerni dokumentarni film Divji, zgodbo o izjemnem francoskem hendikepiranem plezalcu Philippu Ribieru. Vmes je Breceljnik posnel in produciral tudi dokumentarce Nova dimenzija (2011), Črno-bela nebesa (2010), za Televizijo Slovenija pa Ratrakistov dnevnik (2010) in Ko črte govorijo (2011). Dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica (2015) je končal tik pred smrtjo. V zadnji fazi montaže je bilo tudi njegovo predzadnje delo Prečkanje Islandije (2016), ki je bilo tako kakor Terra Magica premierno prikazano posthumno.
Jure žal ni uspel dokončati svojih največjih sanj, celovečernega dokumentarnega filma Zadnji ledeni lovci, zgodbe inuitskih lovcev iz vzhodne Grenlandije, kamor se je po snemanju leta 2014 tako zelo želel vrniti. A zvesta filmska ekipa produkcijske hiše Film IT je njegovo delo maja 2017 uspešno dokončala. Dokumentarec bo premierno uprizoritev dočakal 14. februarja v Kinodvoru, od koder bo potoval v kinematografe po Sloveniji. Film je posvečen Juretovi hčerki Eli Breceljnik in tudi Juretu Breceljniku, v še zadnji spomin na njegovo neustavljivo strast in ljubezen do fotografije in gibljivih slik.

Jure Breceljnik je načrtoval tudi svoj prvi celovečerni igrani film, ki bi nosil naslov Kolo. S soscenaristom sta že napisala scenarij, ljubezensko zgodbo, ki se dogaja okoli 4000 let pred našim štetjem – v času koliščarjev, iz katerega je znamenito kolo z ljubljanskega Barja. Zgodba za zdaj ostaja le na papirju …

PROGRAM
Divji, 6. 2. ob 20.00
Snežna klinika, Navpični tango, Rambo air, Magnezij in čokolada, 7. 2. ob 19.00
Ratrakistov dnevnik, Ko črte govorijo, 8. 2. ob 20.00
Črno bela nebesa, Terra Magica, 9. 2. ob 19.00
Nova dimenzija, Prečkanje Islandije, 11. 2. ob 19.00

Z vstopnico za katerikoli film, ki se bo v Slovenski kinoteki odvrtel v okviru Poklona Juretu Breceljniku, si lahko v Kinodvoru ogledate film Zadnji ledeni lovci po znižani ceni 3,80 EUR.