arhivirana novica

Zgodbe iz omare – filmi na 8-, S8- in 16-mm traku!

"Jaz sem vozila, on pa je snemal," pravi gospa Mitić, ko se spominja potovanj s svojim možem v letih od 1960 do 1980. Gospod Mitić je bil direktor oddelka v znamenitem jugoslovanskem podjetju za trgovanje z električno opremo, zato je bil nenehno na službeni poti. Gospa se je tako ob zaključku vsakega soprogovega potovanja usedla v avto in se podala na pot – v Istanbul, Pariz, Varšavo. Na cilju sta se srečala in se odpravila nazaj v Beograd. Na večdnevnih potovanjih sta se ustavljala, obiskovala muzeje in raziskovala mesta, poleg psa Pippe pa ju je na poti vedno spremljala tudi kamera za 8-mm filmski trak. Ona je vozila, on pa snemal. Gospod Mitić namreč ni imel vozniškega dovoljenja, zato je za volanom sedela gospa, on pa je upravljal s kamero. Oba sta ljubila potovanja in majhna kamera je služila kot orodje, s katerim je gospod dokumentiral kraje, ki jih je obiskal, ter na filmski trak nemalokrat ujel tudi svojo soprogo. "Poglejte, midva sva vse življenje potovala in se zabavala, saj lahko vidite na osmičkah!"

Celotno zbirko filmskih kolutov oz. "osmičk" je gospa Mitić hranila tudi po soprogovi smrti, čeprav ni več imela priložnosti, da bi si jih ogledala. Njun projektor za 8-mm filme se je namreč pokvaril, sama pa ni poznala nikogar, ki bi ga znal popraviti. Čeprav filmov ni mogla predvajati, pa jih ni želela kar tako zavreči, temveč jih je več kot 30 let hranila kot del svojega osebnega arhiva. Primer gospe Mitić vsekakor ni redkost – oprema za snemanje filmov na 8- in S8-mm je bila cenovno dostopna marsikomu in filmski trak je bil poleg fotografije priljubljen medij za dokumentiranje vsakodnevnega življenja. Najpogostejši motivi na domačih filmih so potovanja, družinska praznovanja, poroke in prazniki, včasih pa je mogoče zaslediti tudi poskuse amaterskih igranih filmov. Zbirke majhnih filmskih kolutov so vsekakor pogost in nepogrešljiv del zakladnic družinskih spominov.

Arhiv gospe Mitić se od mnogih podobnih zbirk razlikuje po celovitosti, ki jo je lastnica uspela ohraniti vse do danes. Nemalokrat lastniki, ki nimajo dostopa do projektorja ali opreme za lepljenje zlomljenih trakov, filme zavržejo. Poleg pomanjkanja opreme k izginjanju te dediščine pripomore tudi slabo poznavanje analogne filmske tehnologije – nekateri preprosto ne prepoznajo vrednosti majhnih filmskih kolutov. Spet drugi so prepričani, da bodo zasebne družinske zgodbe shranjene za vedno, če jih bodo s filmskega traku prenesli v digitalni format. Zato jih v prepričanju, da izvorni nosilci ne morejo biti nikomur več zanimivi, po digitalizaciji zavržejo. Zaradi slabe ozaveščenosti o pomenu tega zapostavljenega filmskega formata postopoma, vendar zanesljivo izginja pestra zgodovina, zanimiva tako za raziskovalce domačega oz. družinskega filma kot tudi za zgodovinarje in etnologe. Da bi osvetlili zgodovino domačega filma na Slovenskem, smo v Kinoteki začeli zbirati filme na 8-, S8- in 16-mm traku. Prepričani smo namreč, da so filmi, predvsem pa zasebni filmski posnetki, pomemben dokument vsakodnevnega življenja v preteklosti.

Če tudi vi doma hranite osebne filmske zbirke ali zbirke svojih prednikov, vas torej pozivamo, da nas o tem obvestite in nam jih zaupate. Nikar naj vas ne zavede prepričanje, da vaši zasebni posnetki ne bi bili zanimivi tudi za nas – navsezadnje je Slovenska kinoteka filmski muzej, ki se ukvarja z raziskovanjem filmske zgodovine in veliko pozornosti posveča ravno marginaliziranim filmskim zvrstem. Pri tem velja poudariti, da nas poleg hranjenja filmskih trakov zanima predvsem raziskovanje okoliščin, v katerih so filmi nastali, in opreme, s katero so bili posneti, pa tudi zbiranje posameznih zgodb, ki bodo prispevale k odstiranju zgodovine domačega filma.

Vse tiste, ki bi želeli vedeti več o pomenu tovrstnih zbirk, načinih arhiviranja in dokumentiranja, o projekciji 8-mm filmskega traku in njegovi digitalizaciji, vabimo, da si v dvorani Slovenske kinoteke 15. februarja ogledate program avstrijskega amaterskega filma. Program bo pripravila Stefanie Zingl, arhivistka v Avstrijskem filmskem muzeju in specialistka za filme majhnih formatov, ki bo ob tej posebni priložnosti predstavila nekaj biserov iz zbirke amaterskega filma. Biserov, ki še nikdar niso bili prikazani na velikem platnu kinodvorane!

Nadja Šičarov