arhivirana novica

Kratki!/Kino-integral: festival Alternative Film/Video

Alternative Film/Video: Nedavna dela iz regije 

Festival Alternative Film/Video je bil ustanovljen leta 1982 v Beogradu. Edini drugi jugoslovanski filmski festival, izrecno posvečen alternativnim, eksperimentalnim in avantgardnim oblikam filma, je bil takrat zagrebški festival žanrskega filma GEFF, ki je bil strukturiran kot multidisciplinarni bienale in je doživel le štiri edicije v 60. letih in na začetku 70. let. Alternativna filmska dela so bila na ogled tudi na vzporednem festivalu MAFAF (Medklubski in avtorski festival amaterskega filma) v Pulju in na številnih festivalih neprofesionalne produkcije kino klubov v takratni Jugoslaviji, toda ta so bila predstavljena skupaj z narativnimi fikcijskimi in nefikcijskimi ter animiranimi filmi. Alternative film/video je organiziral beograjski Akademski kino klub; festival je na splošno podpiral veliko klubskih produkcij, a je bil njegov glavni namen zadostiti širši potrebi po predstavitvi filmske in video umetnosti.

Če se ozremo na širši evropski kontekst, je bil pionirski festival eksperimentalnega filma tisti, ki je na koncu postal znan pod imenom EXPRMNTL in se je odvijal v belgijskem Knokkeju. Začel se je kot sekcija Svetovnega festivala filmske in likovne umetnosti leta 1949, kot integralni festival pa so ga v presledkih organizirali od poznih 50. do zgodnjih 70. let. Zdi se, da je v luči tega Alternative Film/Video najstarejši še živeči festival avantgardnega filma v Evropi – čeprav je bil med jugoslovanskimi vojnami za desetletje prekinjen. Ko so ga znova obudili, sta bili evropska festivalska scena in filmska kultura na splošno precej drugačni. Lahko bi celo rekli, da je zlata doba filmskih festivalov minila, skupaj z 21. stoletjem pa je nastopilo čezmerno množenje festivalov.

Alternative Film/Video je bil ustanovljen z močnim nacionalnim fokusom kot način podpiranja in promocije jugoslovanskih filmskih in video umetnikov, čeprav so bili k predstavitvi programov povabljeni tudi mednarodni umetniki in kuratorji. Skozi desetletja in ob končnem razpadu Jugoslavije se je mednarodni profil festivala povečal. Danes je znan kot dogodek s svetovno selekcijo, čeprav še vedno ohranja globoko regionalno vez z balkanskim in srednjeevropskim prostorom, kar mu daje izrazit značaj. Tako omogoča, da ponudi na ogled dela, ki jih ne vidimo pogosto na večjih, bolj komercialnih ali bolj zahodno usmerjenih festivalih.

Program je izbor nekaj sodobnih del iz regije, ki so bila nagrajena na festivalu Alternative Film/Video in predstavljajo 'drugi' evropski film, ki je edinstven in živ ter temelji na ponosni zgodovini. To kinematografijo je treba v polnosti razložiti, če naj naslikamo popolnejšo sliko današnje evropske avantgarde. Mlad madžarski umetnik Péter Lichter že desetletje ustvarja filme z arhivskimi gradivi. Komaj nedavno je začel sorežirati z madžarsko umetnico Bori Máté, ki njunemu skupnemu delu doda slikarski pristop. Dalibor Barić, hrvaški umetnik sredi kariere, je znan po vizionarskih animiranih eksperimentih. Tako kot Lichter je večkratni nagrajenec festivala Alternative Film/Video. Slovenski umetnik Davorin Marc je ohranil neverjeten tempo dejavnosti od 80. let, ko so bila njegova dela prvič prikazana na festivalu. Tudi on je bil tam večkrat nagrajen in ga lahko štejemo za neopevanega junaka alternativnega filma nekdanje Jugoslavije in Evrope. Makedonski umetnik Milčo Mančevski je morda bolj znan po svojih zahtevnih narativnih celovečercih zadnjih dvajsetih let. Manj znano pa je njegovo zgodnje in konsistentno ukvarjanje z eksperimentiranjem na področju filma in okoli njega, kar se je izkazalo za plodna tla ne le za njegovo pestro in razburljivo kariero, pač pa tudi za kariere mnogih njegovih sodobnikov.

Greg de Cuir Jr
Selektor, Alternative Film/Video   
Prevod Maja Lovrenov

PROGRAM
9,8m/s, Nekatere zaznave, Neznane energije, neidentificirana čustva, Konec časa, 13.3. ob 21.00