arhivirana novica

Korenčka ni več, ostala je samo palica

Slovenska kinoteka je od leta 1996 javni zavod. Je avtonomna kulturna ustanova javnega pomena. Ustanovila jo je Republika Slovenija, ustanoviteljske pravice in obveznosti pa izvaja Vlada Republike Slovenije. Kinoteka je osrednji nacionalni filmski muzej, ki zbira, arhivira, ohranja, dokumentira, inventarizira, preučuje, interpretira ter projicira in razstavlja filmsko dediščino, pomembno za zgodovino svetovnega filma in kinematografije na Slovenskem. S pomočjo svojih zbirk in knjižnih izdaj izobražuje in razvija zavest o pomembnosti filma in filmske kulture.

Konec leta 2016 je vlada RS preko MK od MOL odkupila 650 kvadratnih metrov prostorov na Miklošičevi ulici in jih dodelila v uporabo Kinoteki. V bližnji prihodnosti bo Kinoteka tako postala tudi muzej filma. Na isti lokaciji bosta delovali še kinotečna knjižnica in mediateka. Da bi se to zgodilo, moramo najprej pridobiti sredstva za projektno dokumentacijo in adaptacijo prostorov; šele tedaj bomo začeli snovati stalno in začasno, didaktično in propedevtično razstavo, namenjeno občinstvu raznorodnih starostnih skupin

Pa vendar – Gospodarica od krize dalje ne uveljavlja več metode korenčka in palice, ostala je samo palica v rokah gluhih dirigentov, ki si želijo, da Kinoteka postane rentabilna kinodvorana in ne razumejo osnovnega poslanstva javnega zavoda, kateremu dirigirajo.

Z omejenimi finančnimi sredstvi smo tudi tokrat ustvarili bogat in raznolik filmski program. Po dolgem času bomo v dvorani Silvana Furlana projicirali 35-mm kopije filmov Jeana Vigoja, klasika, ki je zaradi prezgodnje smrti zapustil droben, a neprecenljiv opus v zgodovini filmske umetnosti. Ob razstavi David Lynch: Ogenj na odru, ki jo lahko v Gradu Tivoli obiščete do 29. junija, v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom predstavljamo retrospektivo filmov postmodernističnega nadrealista Davida Lyncha. Ob retrospektivni razstavi provokatorja in anticipatorja kriz Tomislava Gotovca Ne sprašujte, kam gremo, na ogled v Mestni galeriji Ljubljana do 10. junija, bomo prikazali dva programa Gotovčevih zgodnjih filmov. V fokus tokrat postavljamo Rogerja Deakinsa, najljubšega direktorja fotografije bratov Coen. V sodelovanju z revijo Kino! bomo gostili dva izredno prodorna hrvaška avtorja mlajše generacije, Igorja Bezinovića in Hano Jušić. Gledali bomo študentske filme s treh slovenskih akademij ter se prvič globlje seznanili s sodobnim latvijskim filmom. Priključujemo se prvemu Tednu italijanskega filma po svetu in v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani prikazujemo sodobne klasike naših zahodnih sosedov; v tem sklopu gostimo tudi avtorja filma Nezaželeni Evrope Fabrizia Ferrara, ki se bo v posebni izdaji Kino Ekrana z gosti pogovarjal o življenju in delu filozofa in kulturnega kritika Walterja Benjamina. Z dvema programoma arhivskih draguljev ameriškega avantgardnega filma nas bo obiskal tudi avtor, kurator in restavrator pri Academy Film Archive v Los Angelesu Mark Toscano.

Poleti bomo v kinotečno dvorano namestili novo platno in se tako pripravili na obsežno filmsko retrospektivo, s katero bomo slavili 100 let rojstva velikana filmske umetnosti Ingmarja Bergmana.

Ob koncu kinotečne sezone 2017/18 se zahvaljujem vsem piskam in piscem ter sourednikoma Kinotečnika za vloženi trud in strokovno pisanje o svetovni zgodovini filma. Vse vabim, da se nam pridružite na kino-ušesnem Psihedeličnem filmu, s katerim bomo sklenili še eno leto brez korenčka.

Igor Prassel
urednik filmskega programa