arhivirana novica

Studio Aardman: sanje iz plastelina

Britanski studio Aardman, ki je do svetovne slave dozorel v nekdanjem skladišču banan na obrobju Bristola, ljubitelje sedme umetnosti že več kot štiri desetletja razveseljuje z odličnimi animiranimi filmi. Ti so polni nenavadnih likov: pustolovskih piratov, zlobnih pingvinov in jamskih ljudi s talentom za igranje nogometa, duhovitih zgodb in filmskih referenc: od Hitchcocka, Chaplina in Keatona do klasičnih grozljivk, tipičnega britanskega humorja in predane ljubezni do tehnike stop-motion animacije.

Ustanovitelja studia Aardman, Peter Lord in David Sproxton, sta s kreativnim partnerstvom začela že med študijem. V 70. letih sta ustvarila kratko animacijo o Aardmanu (liku, podobnemu Supermanu), ki je postal del BBC-jeve serije Vision On (1964–1976). Da bi za to delo lahko prejela svoje prvo plačilo, sta potrebovala ime podjetja, in leta 1972 sta tako registrirala Aardman Animations. Po končanem študiju sta se preselila v Bristol in tam ustanovila svoje podjetje.

Studio Aardman je prvega oskarja prejel za kratki film Nicka Parka, ki se je ekipi priključil sredi 80. let. Animirani mokumentarec Creature Comforts (1989) nam skozi intervjuje z različnimi živalmi predstavi življenje v londonskem živalskem vrtu. Park je istega leta ustvaril tudi svoj prvi film o Wallaceu in Gromitu, ki sta se hitro povzpela med najbolj prepoznavne britanske znamke. Wallace, zmedeni izumitelj, obseden s sirom (lik je zasnovan po Parkovem očetu, amaterskem izumitelju), in njegov v knjige zatopljeni zvesti prijatelj, pes Gromit, se prvič pojavita v filmu A Grand Day Out (1989).

"Vsak ve, da je luna narejena iz sira! " v filmu reče Wallace in zgradi raketo, s katero se v poklonu Mélièsovemu Potovanju na luno (Le Voyage dans la Lune, 1902) z Gromitom odpravita na vesoljsko ekspedicijo za kosom sira, ki bi se prilegel k čaju in krekerjem. Park je A Grand Day Out kasneje nadgradil še s tremi izjemno uspešnimi kratkimi filmi, priljubljeni par pa se je leta 2005 prvič pojavil tudi v celovečercu, »vegetarijanski grozljivki« Wallace & Gromit: Prekletstvo Strahouhca (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit, 2005). V Prekletstvu Strahouhca se prijatelja podata na lov za skrivnostno zverino, ki napada vaške vrtičke in ogroža vsakoletno tradicionalno tekmovanje velikanske zelenjave.

Za kritiško in komercialno najuspešnejši film studia Aardman še vedno velja njihov prvi celovečerec Kokoške na begu (Chicken Run, 2000), ki so luč projektorja ugledale po treh letih mukotrpnega dela – za minuto filma je morala skupina animatorjev delati približno teden dni. Zgodba je postavljena na yorkširsko podeželje, na farmo jajc, ki je videti kot taborišče iz Schindlerjevega seznama (Schindler's List, 1993), pripadajoča kmetija pa kot hiša iz Psiha (Psycho, 1960). Pernate prijateljice, ki na farmi, obdani z bodečo žico, ležejo jajca, "nočejo postati božična večerja, piščančja pita ali McChicken", zato se odločijo, da bodo pobegnile. Film se odvije v stilu Sturgesove klasike Veliki pobeg (The Great Escape, 1963) in je poln akcije, smeha, briljantnih dialogov ("Ven bomo prišle le zavite v testo!") in fantastične animacije – koreografija lutk v sekvenci, v kateri kokoške zaplešejo v ritmu skladbe Flip, Flop and Fly, je naravnost mojstrska.

Zabavno absurden animirani svet bristolskega studia se z najnovejšim filmom Jamski človek (Early Man, 2018) v maju vrača na velika platna pri nas, v Kinoteki pa bodo ob tej priložnosti na ogled Aardmanovi prvi trije celovečerci: Kokoške na begu, Wallace & Gromit: Prekletstvo Strahouhca in Odplaknjeni gizdalin.

Ana Šturm

Program
Kokoške na begu, 6. 5. ob 17:00
Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca, 13. 5. ob 17:00
Odplaknjeni gizdalin, 3. 6. ob 17:00

Premiero najnovejšega filma studia Aardman Jamski človek v Kinodvoru bomo v Kinoteki pospremili z dodatnim programom. S Kinodvorovo vstopnico za film Jamski človek si lahko pri nas po polovični ceni ogledate enega od naslednjih Aardmanovih filmov: Kokoške na begu (6. 5. ob 17.00), Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca (13. 5. ob 17.00) ali Odplaknjeni gizdalin (3. 6. ob 17.00).