arhivirana novica

14. Kino Otok!

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo Izolo med 6. in 10. junijem že štirinajstič preplavil s filmi, pogovori s filmarji in večeri na izolskem Svetilniku, poleg tega pa bo Izola znova tudi dogajališče za filmske profesionalce in pedagoge.

V svoje drugo leto stopa otoški program za filmske profesionalce PRO Otok, v okviru katerega bo regionalni endemit FOKUS, lani ustanovljen mednarodni program usposabljanja in mreženja za filmske profesionalce, postavil v središče manj vidne filmske poklice. Letos bo navdihoval montažerje in oblikovalce zvoka iz Italije, Hrvaške in Slovenije, med njihovimi mentorji pa bosta mednarodno uveljavljena montažer Dragan Von Petrovic in oblikovalec zvoka Julij Zornik. Temu se v okviru PRO Otoka pridružujejo še dogodki, pripravljeni v sodelovanju z Društvom slovenskih producentov, Art Kino Mrežo Slovenije (AKMS) in Akademijo umetnosti iz Nove Gorice.

Filmskim pedagogom pa ponuja razmislek festivalsko dopoldne s predstavitvijo dveh nacionalnih filmskovzgojnih projektov, to sta Filmska osnovna šola pod vodstvom AKMS in Razumevanje filma, ki ga pripravlja Slovenska kinoteka. Ta bo na festivalu predstavila tudi projekt Zgodbe iz omare, ki oživlja zgodovino domačega filma, torej filmov na 8-mm, S8-mm, 16-mm in 35-mm filmskem traku, ki so jih in ste jih nekoč snemali doma, na počitnicah, rojstnih dnevih, potovanjih …