arhivirana novica

Kino-integral/Postaja DIVA/SCCA-Ljubljana: Terry Flaxton

S projekcijami in pogovori video arhiv Postaja DIVA predstavlja razmerje med (kratkim) filmom in (art) videom skozi prakso avtoric in avtorjev, ki delujejo v obeh medijih. Tokratni gost je Terry Flaxton (1953), britanski filmski in medijski umetnik, aktiven v mednarodnem prostoru na področju gibljive slike vse od leta 1977.

Flaxton je predstavnik neodvisne scene, avtor polemičnih dokumentarcev, medijske kritike ter narativnih in poetičnih avtorskih video del in instalacij. Začel je z zvočnimi kompozicijami, fotografijo in filmi ter se kmalu preizkusil tudi v analognem videu. Bil je član pionirskih in prelomnih skupin; med njimi je Vida and TripleVision, s katero je za Channel 4 posnel serijo oddaj o video umetnosti. Kot snemalec je med drugim leta 1986 s Channel 4 in BFI posnel Out of Order, tretji v celoti elektronsko zajet film na svetu. Bil je direktor raziskovalnega centra za gibljivo sliko na Royal West of England Academy of Art, kjer je tudi predaval o kinematografiji. Je ustanovitelj in direktor festivala Cinefest, Bristol International Festival of Cinematography, ki bo leta 2019 potekal v San Franciscu.

Danes se posveča časovnim digitalnim umetniškim praksam, ki vključujejo zvok, video, printe in instalacije, pri tem pa podobe spaja z besedami v formi poezije ali jezikovne razprave. Za Kino-integral bo Terry Flaxton kronološko – po desetletjih – komentiral svojo kinematografsko in video prakso. Sledila bo projekcija njegovega najnovejšega filma Paradigma (2018).

Program:
Paradigma, 12.6. ob 19.00