arhivirana novica

Arhivirano ‘68

4. FeKK – Festival kratkega filma v Ljubljani

“Prepovedano je prepovedati!” se je glasil eden od sloganov, s katerimi so francoski študentje spomladi leta 1968 izražali nezadovoljstvo nad obstoječim družbenim in političnim sistemom, s čimer so sprožili val demonstracij, ki se je hitro razširil po vsem svetu in v Jugoslaviji zanetil ogenj upora proti naraščajočemu poglabljanju razlik med družbenimi sloji, pomanjkljivostim samoupravljanja in zastarelosti univerzitetnega sistema. Refleksiji ob 50-letnici študentskih in delavskih vrenj se pridružuje tudi FeKK in časovno distanco izkorišča za arhivski angažma. Slovenski filmski arhiv na letošnji ediciji festivala namreč prikazuje odsev duha konca šestdesetih let s celuloidnimi podobami iz arhivske zakladnice.

V nasprotju z običajnimi praksami vrednotenja leta ‘68, ki obdobje skoraj izključno glorificirajo, pričujoči program izhaja iz stališča zadržanosti do leta, ki se ga držita oznaki revolucionarno in prelomno. Zmotno bi bilo predvidevati, da lahko tovrsten program kratkih filmov ponudi celovit, sistematičen, predvsem pa nepristranski pregled zapuščine ‘68. Z namenom, da se ne bi omejil zgolj na paleto del, ki so zaradi svoje angažiranosti obveljala kot kanonska, temveč obdobje orisal skozi čim širšo prizmo avdiovizualnega spomina, program predstavlja nabor filmskih zapisov raznolikega izvora, vrste produkcije in politične zastopanosti..

Film Jugoslavija za mlade, ki je nastal med počitnikovanjem mladih ob Jadranu, namiguje na brezbrižnost odraščanja v drugi polovici 60. let, pri čemer se zdi, da se načrtno odreka aktivizmu in idealom revolucije. Tisto, v kar so mladi dvomili in do česar so se kritično opredeljevali, je bila podoba Jugoslavije, ki so jo poveličevali filmski obzorniki, kratki filmski žurnali, ki so nastajali pod okriljem državnega studia Filmske novosti v Beogradu in katerih namen je bil obveščati gledalce o izbranih (!) aktualnih novicah, s katerim so neposredno dokazovali uspeh obstoječega političnega sistema. Cenzura je bila vodilno sredstvo za nadzor in oblikovanje medijskih vsebin v skladu z ideološkimi načeli, zaradi česar je mnogo dokumentarnih in igranih filmov končalo v bunkerjih in arhivih – nekateri so se do danes ohranili in bili po naključju odkriti kot fragmenti traku, skriti v škatle s filmskimi koluti necenzuriranih naslovov. Izbrani avtorski filmi letošnjega programa zagotovo izkazujejo največ političnosti: eksistencialna kriza družbenega duha oblikuje avtorski izraz posameznih ustvarjalcev, s čimer najbolj nedvoumno odseva angažiranost generacije ‘68.

Nadja Šičarov

PROGRAM: http://www.fekk.si/program/fekktivism/


IV. FeKK - Festival kratkega filma v Ljubljani

IV. FeKK - Festival kratkega filma v Ljubljani

IV. FeKK - Festival kratkega filma v Ljubljani