arhivirana novica

David Gothard v Ljubljani

Trije čudeži: gostovanje Davida Gotharda (pogovor o Tarkovskem)Sedmega septembra bo v Kinoteki gostoval David Gothard, ki bo pred filmom Žrtvovanje (Offret, 1986) režiserja Andreja Tarkovskega govoril o svojem sodelovanju z ikono ruske in svetovne filmografije. Ob projekciji in pogovoru bo v prostorih Kinoteke na ogled razstava iz Gothardovega osebnega arhiva, ki je lociran v Gorici pod vodstvom Michela Draščka, v sklopu dogodka pa je v pripravi tudi prevod nekaterih arhivskih dokumentov.

David Gothard je pomemben člen umetniške scene že od zgodnjih 80. let. Leta 1976 se je pridružil Riverside Studios, kjer je kot umetniški vodja sodeloval s pomembnimi imeni svetovne umetnosti. Med sodelujoče med drugimi spadajo Samuel Beckett, Italo Calvino, Victoria Chaplin in Jean-Baptiste Thierree, Joseph Chaikin, Dario Fo, Tadeusz Kantor, Hanif Kureishi in Andrej Tarkovski.

Gothardovo sodelovanje s Tarkovskim lahko v grobem delimo na tri faze, ki jih je Tarkovski poimenoval "trije čudeži".

Prvi se je zgodil, ko je Gothard uredil končno financiranje za Žrtvovanje. Prek TV-mreže Channel 4 je omogočil, da je bil film, ki ga je takrat čakala žalostna usoda, dokončno dokapitaliziran in posnet. Takratni vodja in ustanovitelj Channel 4 je po obisku predavanja Tarkovskega na Riverside Studios v Londonu slišal za težave s financiranjem filma in ponudil, da priskoči na pomoč.

Drugi izmed tako imenovanih čudežev je bila pomoč pri izpustu sina in babice Tarkovskega iz Rusije: dotlej jima je bilo namreč prepovedano zapustiti državo. Decembra 1984 je tako Gothard organiziral odbor, ki je prek Britanske vlade pisno oddal zahtevek za izpustitev režiserjeve družine. Sin je lahko zapustil Rusijo šele eno leto kasneje, ko je Andrej Tarkovski hudo zbolel.

Tretji čudež pa se je pripetil, ko je ruski režiser povabil Gotharda k sodelovanju pri filmu Hamlet. Film ni bil nikoli realiziran, saj Tarkovski zaradi bolezni ni mogel nadaljevati projekta; ohranjen pa je dokument z natančnimi pojasnili, katero smer je Tarkovski izbral za svojo filmsko interpretacijo Shakespearovega Hamleta. Dokument bo poleg odprtega pisma v časopisu The Times in drugih arhivskih gradiv na ogled na razstavi v Slovenski kinoteki v času projekcije in po njej.

Gothardova osebna izkušnja s Tarkovskim ima na neki način unikatno noto, saj je bil Gothard eden predstavnikov umetniške scene na Zahodu, ki je zelo dobro razumel takratno dogajanje na Vzhodu. Namen pogovora v Kinoteki bo osvetlitev življenja Tarkovskega iz drugačne perspektive, kot jo lahko predstavi utečena filmska zgodovina. V upanju, da se bo skozi tri mikro-zgodbe izoblikoval nov vpogled v življenje in delo velikega režiserja, bo Gothard spregovoril o aspektih sodelovanja ter okoliščinah, pomembnih za razumevanje širše perspektive življenja Tarkovskega in slike tistega časa. 

Luka Savić

Pogovor sta podprla festival INDIGO in Mestni muzej Ljubljana; v organizaciji Luke Savića.

PROGRAM
Žrtvovanje, 7. 9. ob 20.00
Sence pozabljenih prednikov, 8. 9. ob 21.30
Razstava z naslovom "Trije čudeži: razstava osebnega arhiva DG" bo v kinotečni dvorani na ogled od 7. 9. do 19. 9.