arhivirana novica

Bergman: filmska podoba

Razstava

Osemnajst let od zadnje večje retrospektive Ingmarja Bergmana v Slovenski kinoteki bo leto 2018 zagotovo zaznamovalo praznovanje 100-letnice njegovega rojstva. Bergmanovemu življenju in predvsem delu so se letos po vsem svetu poklonili s številnimi projekti in programi, v Slovenski kinoteki, kjer se seveda posvečamo njegovemu filmskemu delu, pa smo ob retrospektivi z izborom njegovih filmov pripravili tudi priložnostno razstavo.

S prvim delom razstave, ki vključuje fotografije iz filmov, prikazanih na retrospektivi, želimo opozoriti na izredno pomembno vizualno podobo Bergmanovih filmov. Ti so sicer celovito delo, filmska podoba pa je do vseh potankosti razdelana nosilka filma, ki na najboljše možne načine izrablja film kot prvenstveno vizualni medij. Z mojstrom
Svenom Nykvistom, direktorjem fotografije, je Bergman postavil visoka merila za kakovostno filmsko podobo in pokazal, kaj vse je mogoče doseči s filmsko fotografijo.

Del razstave je tudi časovnica s fotografijami, kratko biografijo in popisom Bergmanovega obsežnega dela, ki poleg filmskega (okoli 60 filmov) vključuje tudi 172 gledaliških del in približno 300 besedil. Časovnico so pripravili na Švedskem inštitutu in prijazno omogočili prosto uporabo.

Razstava bo na ogled v Dvorani Silvana Furlana v Kinoteki na Miklošičevi 28 v Ljubljani od 20. septembra 2018.


Metka Dariš